Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut joi apel la premierul Florin Cîțu, colegii din PNL și USR PLUS să înțeleagă grabitatea momentului și să nu arunce în aer coaliția.

”Sunt un garant al unității PNL, dar, în același timp, obiectivul meu e de a garanta funcționarea coaliției. Nu putem guverna fără ca fiecare dintre formațiunile politice care au semnat această de coaliție să susțină programul de guvernare”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament.

El a mai spus că votul românilor de la alegerile parlamentare a fost dat pentru o Românie mai bună, iar Coaliția s-a angajat la patru ani de "pace politică, muncă în folosul oamenilor și la o guvernare competentă".

"Sunem astăzi într-o situație politică din care nu are nimeni de câștigat - nici premierul, nici USR PLUS și nicio altă formațiune politică din Coaliție", a spus Orban.

Orice plecare a unui partid poate duce la pierderea majorității parlamentare și aducerea României din nou ”la cheremul și bunul plac al PSD”, a spus el.

Liderul liberal a făcut apel la premierul Florin Cîțu și la colegii din PNL ”să înțeleagă gravitatea momentului”: ”Guvernarea presupune maturitate, dialog, echilibru, respect față de partenerii de guvernare și respect față de cetățeni”.

”Nu putem din motive conjuncturale să aruncăm în aer unitatea coaliției”, a mai spus Orban, făcând apel și la colegii din USR PLUS să înțeleagă că nu e o soluție să pună presiune asupra Guvernului din care fac parte. 

”Nu pot să cred că una dintre formațiunile din coaliție s-ar putea bizui pe PSD”, a subliniat Ludovic Orban, aluzie la intenția USR PLUS de a sprijini o eventuală moțiune de cenzură.

Surse din cadrul USR PLUS au declarat pentru EurActiv România că au existat deja discuții informale cu PSD pentru susținerea unei moțiuni de cenzură, urmând ca acestea să continue și în zilele viitoare.

Orban a mai spus că a fost informat printr-un SMS miercuri seară că ministrul Stelian Ion va fi demis, la ora 21:28, cu două minute înainte ca premierul să anunțe oficial acest lucru. Asta în ciuda faptului că premierul a precizat că a primit acordul Coaliției pentru revocarea ministrului USR PLUS.

De asemenea, Ludovic Orban a acuzat că ședința Biroului Politic Național a fost convocată din nou fără ca el să fie informat, motiv pentru care el nu va participa la ea. Totuși, el vrea să convoace o altă ședință, dar în acord cu Statutul PNL și după o discuție cu premierul Florin Cîțu.

Totodată, Orban a spus și că nu a fost informat dinainte că programul "Anghel Saligny" ar urma să fie adoptat în ședința de Guvern. El este de acord cu aprobarea proiectului, dar printr-o formulă care să nu "pericliteze funcționarea coaliției".

Ludovic Orban s-a declarat încrezător că președintele Iohannis va fi un factor de echilibru în ceea ce privește decizia de revocare a ministrului Stelian Ion.