Plenul reunit al Parlamentului l-a votat marți pe Florin Iordache în funcția de șef al Consiliului Legislativ după ce PSD a decis să nu-l mai pună pe lista pentru un nou mandat de deputat.

UPDATE

Florin Iordache a primit 185 de voturi "pentru" și 43 "împotrivă", în timp ce Augustin Zegrean a primit 41 "pentru" și 187 "împotrivă".

+++

Birourile permanente reunite au luat act de depunerea candidaturii lui Florin Iordache, au declarat pentru EurActiv România surse din cadrul ședinței. 

Și-a mai depus candidatura și fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, mai susține sursele din cadrul ședinței.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a transmis ulterior că propunerea grupurilor parlamentare ale PNL pentru șefia Consiliului Legislativ este fostul presedinte a CCR, Augustin Zegrean.

"O altă candidatură pentru șefia Consiliului Legislativ este cea a lui Florin Iordache, autorul OUG 13, pentru salvarea corupților. Este un nou semn că PSD îi sprijină, în continuare, pentru a ocupa funcții cheie în stat, pe politicienii care au atacat justiția", a mai spus Roman.

De asemenea, Biroul de presă al Camerei Deputaților a informat că și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ: Florin Iordache, Ionuț Duli Mazâlu, Augustin Zegrean

Candidaturi președinte Secția de evidență oficială a legislației și documentare din cadrul Consiliului Legislativ: George Edward Dircă, Augustin Zegrean, Ciochiu Andrei.

+++

Recompensa pe care PSD i-o oferă lui Florin Iordache vine după ce organizația PSD Olt, condusă de Paul Stănescu și din care Iordache face parte, nu-l mai susține pentru un nou mandat în Parlament.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, afirma luni că Florin Iordache, Eugen Nicolicea sau Șerban Nicolae, personaje cunoscute pentru proiecte legislative controversate în domeniul justiției în care Liviu Dragnea era la șefia partidului, nu se mai regăsesc pe listele de la parlamentare deoarece PSD vrea persoane cu credibilitate publică.

Mandatul pentru șefia Consiliului Legislativ este pe viață, iar președintele, numit prin votul comun al senatorilor și deputaților, nu poate fi revocat în niciun fel. 

Fostul președinte al Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu, în vârstă de 77 de ani, a demisionat acum două săptămâni și s-a pensionat.

Consiliul Legislativ este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care are sarcina de a aviza proiectele de acte normative înainte ca acestea să intre în procedură parlamentară.

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au prelungit de două ori termenul pentru depunerea candidaturilor după ce, inițial, niciun partid nu a venit cu vreo propunere. Ultimul termen a fost marți, ora 12:00.

+++

Florin Iordache este absolvent al facultăților de Mecanică și Drept ale Universității din Craiova, are cursuri postuniversitare de administrație, un masterat în administrație, cursuri postuniversitare de dreptul afacerilor la Universitatea „Nicolae Titulescu” din București, cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare, un doctorat în relații economice internaționale și cursuri postuniversitare la Institutul Diplomatic Român. În perioada 1996-2002 a fost  viceprimar în Caracal, iar înainte de a intra în politică a lucrat ca inginer la Fabrica de Mobilă Caracal.

Acesta a fost și ministru al Justiției în Guvernul Sorin Grindeanu, fiind autorul celebrei Ordonanțe de urgență 13, care a scos în stradă sute de mii de români în toată țara. În cele din urmă, la presiunea străzii și a partenerilor internaționali ai României, OUG 13 a fost abrogată prin adoptarea OUG 14.