Premierul Ludovic Orban spune că sunt domenii de activitate unde vârsta de pensionare ar putea fi mărită de la 65 de ani la 70 de ani. Ulterior, premierul a negat existența vreunui proiect în acest sens.

"Aici, știți cum e, în momentul în care faci excepții, deschizi poarta la solicitări pentru excepții care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim. Creezi o excepție, deschizi Cutia Pandorei pentru că se vor găsi întotdeauna suficienți oameni care să argumenteze necesitatea cumulului. Din punctul meu de vedere, sigur sunt domenii de activitate unde ar trebui lăsați angajații să se decidă ei dacă se pensionează. Să se mărească vârsta de pensionare de la 65 la 70 de ani, în medicină, în educație. Dacă vrea să lucreze în sistemul public, să suspende plata pensiei. Noi am anunțat că intenționăm să nu mai permitem ca o persoană care s-a pensionat să cumuleze pensia cu salariul sau idemnizația în sistemul public", a declarat Ludovic Orban, după ce un jurnalist i-a spus că pensiile profesorilor sunt foarte mici comparativ cu cele ale magistraților.

Ulterior, premierul a spus că nu există un proiect care să prevadă creșterea vârstei de pensionare.

PSD a transmis miercuri că se va opune oricărei tentative a Guvernului PNL de a majora vârsta de pensionare la 70 de ani.

Social-democrații atrag atenția că propunerea prim-ministrului Orban ca salariații să poată opta pentru prelungirea perioadei de activitate până la 70 de ani, reprezintă un "dar otrăvit" prin care se încearcă realizarea primului pas în creșterea vârstei de pensionare. 

"Declarațiile recente ale reprezentanților PNL arată că această măsură este avută în vedere de Guvern, chiar dacă nu s-a luat <<încă>> o astfel de decizie și nu s-a discutat <<deocamdată>> un astfel de proiect", se arată într-un comunicat de presă al PSD.