Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat luni, la "Ora premierului" din Camera Deputaților, că în bugetul de stat pe anul 2021 nu sunt prevăzute creșteri de taxe și impozite.

"Mă surprinde această chemare tocmai din partea PSD, care a deținut guvernarea 3 ani de zile și care s-a dovedit că a nesocotit reglementările privind elaborarea legii bugetului de stat și a asigurărilor sociale. Bugetul pe anul 2017 a fost transmis de Guvernul Grindeanu în 31 ianuarie. Bugetul pe anul 2018 a fost transmis de Guvernul Tudose pe 7 decembrie, iar bugetul pe anul 2019 a fost transmis Parlamentului abia în februarie", a spus Orban.

Orban a amintit că în an electoral, bugetul trebuie prezentat în 15 zile de la învestirea noului Executiv.

"Chiar dacă actualul Guvern nu are obligația de a prezenta bugetul în fața Parlamentului pentru că e an electoral, noi suntem în procedurile legale de întocmire a acestuia", a precizat premierul.

Orban a mai declarat în fața deputaților că este "extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică, să se adopte noi și noi acte normative care să genereze creșteri de cheltuieli".

"În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere pe care o vom include va avea la bază creșterea economică, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor. Trebuie să ținem cont de cheltuielile prevăzute și vom asigura banii necesari pentru a susține creșterea pensiilor și pentru a face față cheltuielilor de personal și social", a compleat acesta.

În final, premierul le-a transmis social-democraților să nu aibă nicio emoție pentru că "Guvernul are capacitatea de a pune pe masa Parlamentului un buget realist și care să aibă la bază fundamente economice reale și capacitatea să genereze devoltare".

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut lui Ludovic Orban să se uite în oglindă și va vedea vinovatul pentru "cel mai incompetent și periculos Guvern din istoria României". De asemenea, Ciolacu a acuzat din nou Cabinetul PNL că va crește taxele, impozitele și s-a îmbogățit din "jafurile" făcute în timpul epidemiei COVID-19.

"Acest Guvern a devenit mai periculos decât noul coronavirus. Lucrurile trebuie oprite. Trebuie să plecați urgent, ca România să se facă bine", a mai adăugat șeful PSD.

+++

Biroul permanent al Camerei Deputaților i-a trimis săptămâna trecută o scrisoare premierului Ludovic Orban prin care l-a cheamă în Parlament să dea explicații cu privire la bugetul de stat pe anul 2021.