Premierul Ludovic Orban s-a prezentat miercuri în Parlament, unde a trebuit să prezinte un plan pentru gestionarea pandemiei, începerea școlii și organizarea alegerilor.

UPDATE

În finalul dezbaterii, Orban a declarat că Guvernul a apărat locurile de muncă pe toată perioada crizei sanitare. Sunt cu 7.430 mai mulți angajați la 3 august, față de 1 ianuarie, potrivit datelor din Revisal prezentate de premier.

El a mai spus că nu sunt jusitifcate criticile la adresa ignorării Diasporei, pentru că Guvernul său a fost singurul care a dispus măsuri de angajare a acestora în țară. 

De asemenea, Orban a mai declarat că a luat măsuri pe care le putea lua și PSD când a crescut prețurile la energie electrică și la gaze prin OUG 114. 

"Nu vreau să răspund la niște acuzații nefondate, care reprezintă o jignire la adresa onestității mele. Sunt un om care dețin funcții publice importante de peste 25 de ani, sunt cunoscut. Niciodată nu s-a lipit un leu de mine pe care nu l-am meritat", a explicat premierul.

Ludovic Orban a mai afirmat că liderii PSD au arătat astăzi că nu au înțeles nimic și mint pentru a face oamenii să creadă altceva.

Principalele declarații ale premierului Ludovic Orban: 

Salut decizia de a avea această dezbatere pe trei teme fundamentale pentru societatea românească. Am înaintat președinților celor două Camere un raport care urmărește măsurile pe care le-am luat și pe care continuăm să le luăm în privința combaterii epidemiei, organizarea alegerilor și începerea anului școlar.

Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificlă, pentru că timp de trei săptămâni nu am avut instrumentele legale pentru a putea lupta în mod eficient împotriva COVID-19. 

În perioada de după decizia CCR, am avut aproximativ 5.000 de persoane pozitive pentru care nu am putut dispune nicio măsură. Toate persoanele care au fost persoane de contact au fost libere, nu s-au putut carantina, izola. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual. Asta a dus la o creștere semnificativă a creșterii de cazuri, exact în acea perioadă.

Imediat ce Parlamentul a adoptat Legea 136, care nu încalcă drepturile omului și reprezintă instrumente folosite de toate celelate țări euroepne, am dispus măsurile de care avem nevoie. De la adoptarea legii și până azi am ajuns să avem peste 10.000 de persoane izolate, s-a dispus carantina pentru cei în contact cu persoanele infectate pentru aproape 40.000 de români și s-a dispus izolarea la domiciliu sau într-un spațiu declarat și tratarea a peste 15.000 de oameni.

Legat de detașări, odată cu acordarea din nou a posibilității de a le face, s-au dispus peste 1.500 de detașări. Erau fundamentale, pentru că peste 1.000 sunt la DSP-uri. Dacă nu beneficiam de acești angajați la DSP, suprasolicitarea ar fi dus la reducerea eficienței în combaterea COVID-19.

Am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți la ATI. Putem vedea că sunt 458 la ATI (485 - n.r.). Deși avem o capacitate mai mare, infecția nu e unitar distribuită la nivelul țării și există rissuld e suprasolicitare. Am crescut numărul de paturi al ATI cu aproximativ 130 de paturi și acest număr mai crește. 

Cred că ați remarcat că am crescut constant capacitatea de testare. De la 400-500 am ajuns să facem și 25.000, iar obiectivul este să o creștem în continuare.

Deși e perioadă de vară, am crescut intensitatea controalelor pentru persoane fizice și juridice. S-au dat extrem de multe amenzi pentru nerespectarea reglementărilor legale privind protecția sanitară, iar asta este foarte important. Atunci când tu te expui riscului de infectare, expui și persoanele apropiate. Când dăm sancțiuni, le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile. Cu cât crește procentul românilor care se protejează, cu atât riscul de răspândire a virusului de diminuează.

Nu e vorba de virus în valuri, el rămâne prezent în comunitate și nu s-a diminuat pe perioada verii, așa cum speram. Soluția e limpede și clară. Nu înțeleg de ce există o așa opoziței împotriva măștii. E garanția că nu te infectezi când interacționezi cu alții.

În numele patriotismului pe care îl aveți, fac apel la dvs., fiți alături de noi în acest efort de a combate a celor care bagatelizează acest virus. Coronavirusul ucide.

Despre începerea școlii:

Începerea anului școlar trebuie să se facă în funcție de situația epidemiologică. Am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor la nivel local. Există trei scenarii - verde, galben și roșu. (Detalii aici)

Portul măștii, obligatoriu acolo unde începe școala normal pentru profesori și elevi. Unde se poate, trebuie separate băncile cu panouri de protecție, iar școlile trebuie să aibă soluții de dezinfectare. 

Aproape 20% din școli nu au internet și alături de ANCOM și operatorii de telefonie mobilă, vom găsi soluții pentru a asigura conexiunea la internet a tuturor școlilor. Fiecare școala trebuie să aibă acces la platforme de lecții online, iar Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizorii și vor exista posibilități de acces gratuit la platforme de învățare. Google și Microsoft au pus la dispoziție aceste platforme.

Din bani de la Banca Mondială sunt în derularea achizițiile pentru 1.164 de unități școlare, 74.000 de laptopoturi, table interactive și camere web. 

Despre alegerile locale:

Data de 27 septembrie a fost stabilită de comun acord și a fost votată de Parlament. Atâta timp cât 27 septembrie a fost hotărâtă de Parlament, Guvern a făcut demersurile pentru buna organizare a acestora. Deja mandatele aleșilor locali au fost prelungite. Credem că este important pentru democrație ca oamenii să își aleagă reprezentanții locali.

AEP, MAI și MS dezbat setul de reguli care trebuie respectate pe parcursul campaniei electorale. Aceste reguli trebuie respectate și cei care candidează trebuie să fie un exemplu pentru comunitate. Printre măsuri va fi cu siguranță obligativitatea purtării măștii, distanța fizică, organizarea evenimentelor electorale cu limitarea numărului de participanți.

În ziua votului, toți reprezentanții din Birourile electorale vor avea la dispoziție câte 5 măști de persoane și reguli de distanțare fizică dacă sunt mai mulți alegători așteaptă la coadă, în spații marcate și de preferat în afara secței, dar și obligativitatea dezinfectării mâinilor la intrarea și la ieșirea din secțiile de votare.

Eu cred că putem organiza alegerile fără să creștem riscul de transmitere a virusului. Corectitudinea candidaților și a susținătorilor este importantă și de ei va depinde modu în care se organizează alegerile.

Închei prin a transmite un mesaj de unire a forțelor, pentru că putem lupta eficient împotriva epidemiei, dar este important că oamenii cu funcții publice, influencerii să fie un exemplu. Nu trebuie ca tema COVID să fie subiect de dispute electorale.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

Un haos imens, cu o economie pusă la pământ, asta e România după 9 luni de guvernare liberală. O țară în derivă, condusă de un Guvern cu zero credibilitate. Ați eșuat în gestionarea pandemiei, relansarea economiei, ați încălcat toate promisiunile. Acestea sunt rezultatele guvenrării PNL. V-au interesat doar alegerile, furturile și funcțiile pentru rude și clientela din partid. Ați avut obsesia alegerilor anticipate, iar pentru asta ați sacrificat tot, mai puțin dorința de a acumla avere.

Întregul mecanism infracțional a fost dezvăluit în raportul Curții de Conturi. V-a deranjat că s-a aflat cum ați jefuit bugetul public sub umbrela stării de urgență. Toate achizițiile făcute în perioada stării de urgență au respectat același tipar: de cea mai proastă calitate, dar la prețuri umfalte de zeci, sute de ori.

E criminal ceea ce ați făcut. Ar trebui să vă crape obrazul de rușine. Un prejudiciu de peste 650 de milioane de lei, peste 800 de nereguli constatate de Curtea de Conturi doar în starea de urgență. Asta e România condusă de dvs.

Noi nu ne opunem acestor alegeri, însă sunteți în stare să le organizați în siguranță, sau veți îmbolnăvi toată România? Care e strategia ca după alegeri să nu avem un val de inmormântări? Nu așa ați spus de Paște, când nu ați lăsat oamenii să meargă la biserici?

+++

Decizia a fost adoptată marți de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, după ce liderii Parlamentului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, i-au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban în acest sens la finalul lunii iulie.

"În contextul lipsei de predictibilitate a politicilor Guvernului pe care îl conduceți, a declarațiilor contradictorii ale miniștrilor dumneavoastră cu privire la măsurile pe care urmează să le luați pentru limitarea impactului economic și social al epidemiei cu SARS-CoV-2 și a stării de incertitudine care caracterizează viețile tuturor românilor pe perioada acestei guvernări", se arată în scrisoarea trimisă premierului.

Tot marți, Orban a spus că este disponibil să se prezinte în fața Parlamentului "cu toate datele solicitate”.