Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susține că a fost abordat personal de președintele Klaus Iohannis ca Nicolae Ciucă și Cătălin Predoiu, unul premier, altul ministru al Justiției, să fie pe listele de la alegerile parlamentare din 2020.

Ludovic Orban a făcut declarația pentru Profit TV, iar o parte din transcript a fost publicată înainte de difuzarea interviului de către jurnalistul Sebastian Zachmann.

Î: Cum v-a convins Nicolae Ciucă să-i oferiți un loc eligibil la alegerile parlamentare?

L.O.: Nu m-a convins Nicolae Ciucă, m-a convins domnul Iohannis. Domnul Iohannis a intervenit personal la mine ca două persoane să fie prezente pe listă: Nicolae Ciucă și Cătălin Predoiu. Când m-am dus la Ciucă să-i propun să fie candidat, a spus: „Categoric, nu!”. I-am spus: ”Vorbește cu președintele, pentru că președintele mi-a făcut această sugestie, să-i spunem”. După ce a vorbit Ciucă cu președintele, a acceptat.

Î: Și în cazul domnului Predoiu?

L.O: La Predoiu nu a fost cazul. Iohannis a vorbit înainte cu Iulian Dumitrescu (liderul PNL Prahova – n.m.), iar Iulian Dumitrescu îi oferise un loc pe liste domnului Predoiu.

Î: Dar dacă nu v-ar fi ”sugerat” președintele, nu i-ați fi pus pe listă?

L.O: Categoric, nu. E un obicei ca partidele să pună, de la centru, tot felul de Agamiță Dandanache pe listele filialelor. Și eu m-am angajat în fața Congresului că nu mai pun niciun fel de Agamiță Dandanache. A trebuit să-mi încalc această înțelegere, pentru că Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache. A trebuit să uzez de faptul că Ciucă e susținut de președinte în fața organizației Dolj, care până la urmă l-a primit pe Ciucă candidat la Senat.