FOTO / UPDATEOFICIAL Cum arată lista finală de miniștri ai Guvernului Orban
Biroul Politic Național al PNL se va reuni joi, la ora 13:00, pentru a valida lista cu miniștrii Cabinetului Orban și programul de guvernare. În jurul orei 16:00, premierul desemnat, Ludovic Orban, va depune documentele la Parlament.
UPDATE 13.35 PNL a publica lista oficială a miniștrilor.
UPDATE 12.20 Surse din PNL au declarat pentru EurActiv România că Raluca Turcan nu va mai primi portofoliul de la Dezvoltare, ci va fi vicepremier fără portofoliu. În locul ei va fi pus Ion Ștefan, propus inițial pentru Interne.
Aceleași surse spun că la Interne va fi propus Marcel Vela, fostul președinte al Comisiei de apărare din Senat.
La Minsiterul Mediului, Ioan Chirteș a fost înlocuit de Costel Alexe.
La Ministerul Fondurilor Europene a rămas Sorin Maxim.
În momentul de față, potrivit aritmeticii, Guvernul Ludovic Orban ar putea trece de votul Parlamentului, dar doar cu ajutor din partea unor social-democrați.
De asemenea, Gabriel Andronache ar urma să fie numit Secretar General în urma unor discuții cu Klaus Iohannis, potrivit acelorași surse.
La Ministerul Culturii Liviu Brătescu a fost înlocuit de fostul actor și jurnalist Bogdan Gheorghiu, în prezent deputat.
Lista de miniștri cu care Ludovic Orban vine în fața Parlamentului:
- Ministerul de Interne – Ion Ștefan;
- Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu;
- Ministerul Dezvoltării – Raluca Turcan;
- Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu;
- Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu;
- Ministerul Apărării – Generalul Nicolae Ciucă;
- Minsiterul Sănătății - Victor Costache (Propunerea inițială era Horațiu Suciu, dar USR a cerut, la negocieri, înlocuirea lui pentru că ar avea probleme de integritate, spun surse din PNL);
- Ministerul Economiei – Virgil Popescu;
- Ministerul Educației – Monica Anisie;
- Ministerul Muncii – Violeta Alexandru;
- Ministerul Agriculturii – Adrian Oros;
- Ministerul Transporturilor – Lucian Bode;
- Ministerul Fondurilor Europene – Sorin Maxim sau Marcel Boloș;
- Ministerul Culturii – Liviu Brătescu;
- Ministerul Mediului – Ioan Chirteș;
- Ministerul Tineretului și Sportului – Cristinel Romanescu (În cărți era și secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, dar a refuzat). O variantă de ultim moment este deputatul Ionuț Stroe.
Surse din partid au mai declarat pentru EurActiv România că deputatului PNL Gabriel Andronache i s-ar fi propus să fie Secretarul General al Guvernului, dar a refuzat pentru că trebuia să renunțe la mandatul de deputat.
Aceleași surse spun că, cel mai probabil, Ionel Dancă, actualul purtător de cuvânt al PNL, ar urma să fie numit șeful de Cancelarie al prim-ministrului.
Pe ce voturi se bazează liberalii:
PNL - 96 de senatori și deputați;
USR - 40 de senatori și deputați;
ALDE - 24 de senatori și deputați;
UDMR - 30 de senatori și deputați;
Minorități naționale - 17 deputați.
Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat în repetate rânduri că PSD nu se va prezenta în sală de plen în ziua învestiturii, iar social-democrații care aleg să fie prezenți vor fi excluși.
Fără PMP, care a anunțat că va lua o decizie în forurile de conducere ale partidului în privința votului și care are 18 senatori și deputați, Cabinetul Orban adună doar 207 voturi din cele 233 necesare pentru învestire. Oricum, chiar dacă PMP votează, numărul voturilor ajunge la doar 225.
Potrivit premierului desemnat, s-au purtat discuții individuale cu parlamentari PSD care i-ar fi transmis că vor ajuta la învestirea Guvernului.
+++
Surse din PNL spune că șefii celor două Camere ale Parlamentului ar fi convenit cu liberalii ca miniștrii să fie audiați în Comisiile de specialitate în zilele de 29, 30 și 31 octombrie, iar luni, pe 4 noiembrie, să fie dat votul final.
Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a declarat miercuri că votul în Parlament pentru Guvernul Orban va avea loc, cel mai probabil, pe 4 noiembrie, dar sunt "șanse mici" ca acesta să fie învestit, scrie Agerpres.
"Înseamnă că luni de dimineață vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei și Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înțelegem ce dorește să facă fiecare potențial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înțeles la moțiunea de cenzură, (...) cei din Opoziție nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moțiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie", a afirmat Simonis, la Parlament.
Comentarii