Președintele PNL, Ludovic Orban, este de părere că nu s-a dorit pedepsirea vinovaților pentru morții din Revoluție și pentru mineriade și că este "o mână nevăzută care parcă trage sfori când e vorba de evenimente cu vinovății la cel mai înalt nivel".

"În conformitate cu legea cei care instrumentau dosarul trebuiau să adune toate probele, să finalizeze rechizitorii și să trimită în judecată, dar cu toate datele, cu toate probele. Au fost niște tergiversări, trageri de timp, tot felul de chichițe procedurale voite. Nu s-a dorit cu adevărat pedepsirea vinovaților și pentru morții din Revoluție, și pentru mineriade. Nu s-a dorit. E un sistem așa, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel și vinovății care nu țin numai de o persoană, ci de oameni care au acționat în mod clar premeditat împotriva libertății, împotriva democrației, împotriva vieții și a integrității fizice a românilor”, a explicat Orban duminică la ceremonia de comemorare a Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, citat de News.ro.

Întrebat ce le transmite rudelor celor care au murit la Mineriadă și celor răniți atunci, președintele PNL a răspuns: 

"Am fost în Piața Universității în 21 decembrie, am fost în Piața Universității și în 13 și 14 iunie, eu am fost participant la aceste evenimente și într-un fel am făcut parte dintre cei împotriva cărora s-a acționat cu forțe de represiune, în mod brutal, nejustificat, fără niciun fel de bază legală și motivație. Voi continua să insist, să susțin, să fac ceea pot din funcțiile publice pe care le am ca să se afle adevărul, să fie pedepsiți cei vinovați”.

Orban a precizat că în mare parte adevărurile de atunci sunt cunoscute, multe dintre acestea fiind incluse și în rechizitoriu. El a mai afirmat că a afirmat că sunt procurori, polițiști judiciariști, judecători care au retrimis dosarul, magistrați care au o responsabilitate legată de tergiversarea acestei cauze.