Premierul Ludovic Orban a declarat că pensiile vor crește, dar procentul cu care vor fi majorate va depinde de starea economiei, care a fost afectată de epidemia de COVID-19.

"Pensiile vor crește. Cu cât vor crește pensiile, depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a putea plăti pensiile nu numai anul ăsta, și anul viitor, și anul care urmează și pe o perioadă de timp. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală și noi vrem să oferim garanția fiecărui pensionar că va primi pensia pe care o merită", a declarat sâmbătă seara, la România TV, premierul Ludovic Orban.

”Vom face prognozele de evoluție a economiei românești. De asemenea, vom vedea și prognozele Comisiei Europene, prognozele care sunt făcute de instituții internaționale și, la baza deciziei pe care o vom lua, va sta realitatea economică și capacitatea efectivă de a susține plata pensiilor. Pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cu cât va permite economia. Cu cât economia va merge mai bine, cu atât pensiile vor putea crește cu un procent mai mare", a spus Orban, adăugând că economia României a suferit de pe urma epidemiei de COVID-19. 

În ceea ce privește pensiile speciale, Ludovic Orban a precizat că așteaptă motivația Curții Constituționale și va reveni cu o modificare legislativă în ceea ce privește pensiile speciale.

"Proiectul care a trecut de Parlament este un proiect inițiat de parlamentarii Partidului Național Liberal și a fost votat, până la urmă, aproape în unanimitate de Parlament. Din păcate, din nou, Curtea Constituțională a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională. Vom vedea cu atenție motivația Curții Constituționale și vom reveni cu o modificare legislativă, care să țină cont de observațiile Curții Constituționale, dar, în același timp, să readucă pensiile la un nivel cât mai apropiat de sistemul de calcul al pensiilor în baza principiului contributivității", a explicat Orban.

Întrebat dacă ar fi o soluție impozitarea pensiilor speciale, premierul a precizat: "E și asta o soluție, deși atunci când impozitezi, impozitezi un venit. Nu poți să impozitezi un venit din pensie, dar să nu impozitezi venitul din dividende sau venitul din chirii, sau venitul din salariu”.