Premierul Ludovic Orban susține că la debutul pandemiei COVID-19, la nivelul statelor UE a ieșit la iveală "egoismul național", după ce anumite țări au luat decizii strict legate de interesele lor.

"În ceea ce ne privește pe noi, ca guvern, vă mărturisesc că, din momentul apariției informației despre virus în China, noi am început să gândim măsuri. Și, în acest sens, pot să vă spun că, deși după Anul Nou Chinezesc au venit foarte mulți oameni din China, în România nu am avut niciun caz de coronavirus importat din China., a declarat Ludovic Orban la conferința "Împreună protejăm România”, organizată de Grupul de presă MediaUno în parteneriat cu Institutul Național de Statistică, Camera de Comerț Româno-Americană și UGIR-1903.

Orban a mai precizat că oricine spune că era pregătit să facă față pandemiei nu are dreptate, realitatea fiind că "toate guvernele lumii, instituțiile, sistemele de sănătate, companiile și toți oamenii au fost puși în fața unei situații de criză neașteptate".

Premierul a mai afirmat că în prima parte a pandemiei a ieșit la iveală "egoismul național" care s-a manifestat la nivel european și care a vizat luarea unor decizii strict legate de interesele naționale.

"Din păcate, prima parte a pandemiei a scos un pic la iveală ceea ce se numește un egoism național, care s-a manifestat și la nivel european. Foarte multe state au luat decizii strict prin prisma a ceea ce au considerat ele interese naționale, după care, încetul cu încetul, a devenit din ce în ce mai vizibil că este nevoie de o colaborare la nivel internațional, că este nevoie de un dialog, este nevoie de un permanent schimb de experiență și, mai ales, este vorba de luarea unor decizii în comun", a punctat premierul.

Citește și: Iohannis, pe 27 februarie, despre coronavirus: Nu există niciun motiv real de panică