Ludovic Orban și-a depus, luni, la sediul central al PNL, candidatura pentru președinția partidului. Alături de el s-au aflat mai mulți susținători, printre care liderii celor mai puternice organizații județene ale formațiunii.

update 15:15 Europarlamentarul Cristian Bușoi și-a depus candidatura la șefia PNL.

 

+++

update Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, că a decis să nu candideze la președinția partidului, dar a spus însă că vizează o funcție în conducerea centrală a formațiunii deoarece experiența pe care o are ar justifica acest lucru, scrie News.ro.

„Am luat decizia să nu candidez la președinția PNL și am luat această decizie în urma consultării cu colegii mei, considerând că nu este momentul potrivit pentru o asemenea decizie (…) Voi asculta moțiunile candidaților la președinția PNL. Voi vedea cât de conciliante sunt pozițiile pe care candidații și susținătorii le au astfel încât PNL să iasă mai puternic, să iasă întărit din această confruntare. Cei care vor viza revanșe personale, slăbirea partidului, orgolii mărunte, interese de accedere doar la putere nu vor avea cu siguranță sprijinul meu”, a declarat Raluca Turcan.

+++

În cursul zilei de luni urmează să își depună moțiunea cu care va candida la postul de președinte al PNL la Congresul din 17 iunie și Cristian Bușoi. Alături de cei doi ar fi trebuit să fie și Cătălin Predoiu, primul care și-a anunțat intenția de a candida la șefia liberalilor, dar care a renunțat marți la a face acest pas.

„Am informat acum câteva minute membrii BPN al PNL că am luat hotărârea să nu depun o moțiune în cadrul Congresului PNL din 17 iunie. Am înțeles că simplii membri PNL își doresc succesul partidului dobândit prin lupta politică cu PSD, își doresc profesionalism și promovarea valorilor în partid, transparență și democrație internă, europenism și bunăstare pentru români. Am înțeles în același timp că ceea ce ofer eu pentru funcția de președinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizații. Din păcate, mulți și-au fixat opțiunile prin semnătura în alb, fără ca textul vreunei moțiuni să fie redactat încă. Un om politic trebuie să fie realist, cu picioarele pe pământ. Politica este arta posibilului într-un context dat. Pentru proiectul propus de mine pentru șefia PNL, acum nu se poate!”, a scris Cătălin Predoiu, pe Facebook.

Orban: „Suntem hotărâți să câștigăm președinția PNL nu pentru noi, nu pentru PNL, ci pentru oameni”

Primul care și-a depus candidatura a fost Ludovic Orban, care a ținut să precizeze că are susținerea a 27 de președinți de filială, iar „în spatele acestor semnături se află exprimarea voinței organizațiilor județene, fie prin consultarea biroului județean, fie prin consultarea colegiului director județean, fie prin consultarea aleșilor locali ai PNL”.

„Suntem hotărâți să câștigăm președinția PNL nu pentru noi, nu pentru PNL, ci pentru oameni. În istoria României de fiecare dată când națiunea română a avut nevoie de PNL, PNL a răspuns prezent, a fost acolo unde trebuie și a făcut ceea ce trebuie. Astăzi, mai mult ca oricând, România are nevoie de PNL și noi suntem pregătiți să dăm românilor acel PNL pe care îl așteaptă”, a spus el.

„Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc țara, sunt un liberal convins, până în măduva oaselor. Mă bat pentru promovarea ideilor de libertate și democrație, imediat de după Revoluție. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, niciodată, nu am fugit de pe câmpul de luptă. Sunt un om de echipă, un om care a fost, în toate campaniile electorale, alături de colegii mei din toată țara”, a precizat Orban.

Printre liderii de filiale care îl susțin pe Ludovic Orban în cursa pentru președinția PNL se numără primarii Oradei și Aradului, Ilie Bolojan și Gheorghe Falcă, liderul de la Alba, Mircea Hava, Lucian Bode de la Sălaj, Romeo Nicoară de la Satu Mare, Adrian Veștea de la Brașov, Cătălin Toma de la Vrancea, Costel Alexe și Cătălin Moroșanu de la Iași, Adrian Miuțescu de la Argeș, Marian Drăgulin de la Călărași, Ionel Palăr de la Bacău, Dan Vâlceanu de la Gorj, Viorel Riceard Badea de la Diaspora, scrie News.ro. Și PNL Constanța și Galați au anunțat că îl susțin pe Ludovin Orban la șefia partidului.

Ludovic Orban a subliniat că îl susține o echipă de oameni "serioși, de caracter, puternici, care au reușit în competițiile electorale" și care fac cinste PNL, relatează Agerpres.

„Niciun președinte care a semnat susținerea moțiunii mele, nu a semnat pentru că așa a vrut el fără să țină cont de voința organizației pe care o conduce”, a ținut să precizeze Orban.

Pretendentul la șefia PNL a subliniat că își dorește construirea unui Partid Național Liberal care să aibă forța să câștige toate alegerile de acum încolo.

„Ca și partid politic, ne luptăm pentru drepturile și libertățile individuale. Susținem investițiile. Sprijinim orice român care vrea să pună pe picioare o afacere. Vrem să transformăm administrația nu într-un dușman al cetățeanului, ci într-un partener al cetățeanului. Avem ca obiectiv să întărim autonomia locală și să permitem aplicarea principiului subsidiarității, să permitem oamenilor aleși la nivel local să pună în practică proiectele de dezvoltare ale unităților locale”, a afirmat Orban care crede că PNL are capacitatea de a recâștiga încrederea părții civilizate, educate și dinamice din electoratul român.

Europarlamentarul Cristian Bușoi va ajunge la sediul central al PNL pentru a-și depune candidatura la președiția partidului în jurul orei 15:00.

Capitala, de partea lui Bușoi

În timp ce Ludovin Orban este susținut de liderii din țară, președintele PNL București Cristian Bușoi are susținerea conducerii din Capitală și a președinților a cinci organizații de sector pentru a prelua șefia partidului.

„Astăzi, 9 mai, conducerea aleasă a PNL București (alături de noii președinți ai organizațiilor de sector) și-a arătat, printr-o serie de declarații și postări publice, susținerea pentru Cristian Bușoi pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal. Este vorba de președinții organizațiilor de sector ai PNL București: Victor Picu, președinte PNL Sector 1; Florin Alexe, președinte PNL Sector 3; Răzvan Sava, președinte PNL Sector 4; Cristian Olteanu, președinte PNL Sector 5; Cornel Pieptea, președinte PNL Sector 6. Alături de aceștia, întreaga conducere a PNL București aleasă în data de 8 aprilie și-a declarat susținerea pentru Cristi Bușoi: Marius Vintilă, prim-vicepreședinte PNL București; Cristian Popescu, prim-vicepreședinte PNL București; Mirela Zivari, vicepreședinte PNL București; Ciprian Ciucu, vicepreședinte PNL București; Hazem Kansou, secretar general PNL București”, a anunțat PNL București încă de martea trecută.

Potrivit liberalilor bucureșteni, această alegere a fost făcută în baza nevoilor actuale ale PNL și a profilului și calităților candidatului Cristian Bușoi.

Și președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că îl va susține pe Cristian Bușoi pentru funcția de președinte al PNL, pentru că este convins că e opțiunea cea mai bună pentru partid, la momentul actual și a expus și cinci motive pentru care a luat această decizie.

Al treilea candidat

PNL va avea și un al treilea candidat la șefia partidului. Prim-vicepreședintele PNL Sector 2, Viorel Cataramă, a anunțat că își va depune moțiunea marți, la ora 14:00. El spune că are susținerea „celor mulți și tăcuți” din PNL, în special a liberalilor din diaspora, potrivit News.ro.

„Am strâns numărul necesar de semnături pentru depunerea moțiunii, am aproximativ o sută, dar nu este important acest lucru (…) Susținerea mea se bazează pe oamenii din linia a doua a PNL, din cei mulți și tăcuți care nu au neapărat funcții, dar care muncesc mult în partid. Susținerea mea e la nivel de prim-vicepreședinți de organizații, la nivelul șefului liderilor locali, șefi de organizații locale, nu am discutat deocamdată cu liderii naționali, am timp (…) Eu mă mai bazez foarte mult și pe susținerea membrilor PNL din diasporă. Am primit foarte multă susținere. Până în acest moment am primit o susținere extraordinar de puternică din partea membrilor simpli de partid ai PNL atât din România, cât și din străinătate”, a declarat Viorel Cataramă pentru News.ro.

Viitorul președinte al PNL va fi ales la Congresul partidului din 17 iunie, care va avea loc în București, la Romexpo.