Președinții Parlamentului, Anca Dragu și Ludovic Orban, au transmis miercuri dimineață puncte de vedere separate la Curtea Constituțională pe conflictul sesizat de Guvern pe tema moțiunii de cenzură/

UPDATE

Punctul de vedere al Guvernului referitor la dosarul de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, a fost publica miercuri după-amiază pe pagina oficială a Executivului și poate fi consultat aici.

Florin Cîțu a afirmat miercuri că Anca Dragu vrea să scoată USR PLUS de la guvernare prin sesizarea către CCR în care solicită ca prim-ministrul să fie obligat să numească noi miniștri. El spune că demersul este unul "hilar".

+++

"În acest punct de vedere (personal - n.r.), semnat de mine, în calitate de președinte al Senatului României, arăt că nu se constituie motive pentru a considera existența unui conflict juridic de natură constituțională. Este de fapt un conflict de natură politică pe care Guvernul îl dorește transformat într-un conflict de natură constituțională. Mai arătăm în acest punct de vedere transmis Curții că este vorba mai degrabă de o cerere ce nu poate fi admisibilă din partea Curții Constituționale. Este vorba de o serie de critici legate de inițierea și depunerea moțiunii de cenzură", a declarat Anca Dragu.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a transmis și punctul de vedere privitor la sesizarea formulată premierul Florin Cîțu, cu referire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

Reamintim că membrii Comisiei de constituționalitate și Biroul permanent din Senat au decis, în premieră, să trimită un punct de vedere favorabil Guvernului, iar Anca Dragu a anunțat încă de marți că va formula un punct de vedere separat.

Ea spunea marți că punctul de vedere a fost adoptat cu majoritatea voturilor celor din PNL, PSD și UDMR, iar Senatul își recunoaște vina în privința întârzierii comunicării calendarului moțiunii către Guvern. 

Tot marți, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, și-a delegat din nou atribuțiile către vicepreședintele Camerei, liberalul Florin Roman. Ulterior, Roman a anunțat că Biroul permanent își asumă punctul de vedere emis de Senat în privința conflictului constituțional, deoarece departamentul legislativ al Camerei, care trebuie să emită acest punct de vedere, nu a făcut-o.

Premierul Florin Cîțu nu a dorit să comenteze aceste aspecte, afirmând doar că trebuie respectată Constituția.