Prim-ministrul Ludovic Orban și prim-ministrul Franței, Jean Castex, au semnat luni, la Paris, noua foaie de parcurs privind Parteneriatul Strategic dintre România și Franța.

"Eeste o vizită extrem de importantă, într-un an simbolic, în care aniversăm 140 de ani de relații diplomatice. Țările  noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic, iar dorința comună este de a da un caracter și mai strategic acestui parteneriat. De aceea, am semnat o nouă Foaie de parcurs, cu o structură actualizată, ambițioasă, care are ca scop să strângă și mai mult relațiile dintre Franța și România, atât în plan bilateral, cât și la nivel european și international. După cum știți, prezența economică franceză în România este importantă, investițiile franceze generează multe locuri de muncă și înaintea pandemiei schimburile economice dintre țările noastre au atins aproape 10 miliarde de euro pe an.  Ne dorim ca această cooperare să crească, să se diversifice, să fie aprofundată, să genereze efecte și mai benefice", a declarat Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a afirmat că a fost semnată și o declarație de intenție privind colaborarea în domeniul nuclear-civil. 

Orban a mai anunțat că cele două țări vor să intensifice dialogul bilateral în domeniul securității și al apărării.

"Ne-am angajat reciproc să continuăm consultările de substanță periodice la nivelul miniștrilor reesponsabili de afacerile externe și apărare, în formatul 2+2. Și, în mod evident, cultura. Între noiembrie 2018 și iulie 2019, am sărbătorit prietenia româno-franceză printr-un extraordinar sezon cultural. Anul viitor, ne propunem să îl sărbătorim împreună pe George Enescu, pentru că se împlinesc 140 de ani de la nașterea compozitorului și va avea loc cea de-a 25-a ediție a Festivalului Enescu, la București", a mai spus Orban.

Premierul român a subliniat că este important să se pună rapid în practică mecanismele și instrumentele pentru a putea utiliza fondurile din viitorul buget european și pe cele din planul european de relansare economică.

Ludovic Orban i-a mai vorbit omologului său despre "așteptarea noastră legitimă privind aderarea la Spațiul Scenghen și am solicitat sprijin pentru urgentarea unei decizii pozitive".