Prim-ministrul Ludovic Orban s-a declarat "șocat" de decizia CCR care a declarat neconstituționale amenzile date în baza ordonanțelor militare.

"Exact ca și alte decizii luate de CCR în perioada lui Dragnea, și decizia aceasta arată că actuala CCR este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile”, a declarat miercuri seara premierul Ludovic Orban, care s-a declarat ”șocat” de această decizie cu ”un vădit caracter politic".

Decizia CCR reprezintă "o invitație la nerespectarea legii, un îndemn la anarhie", a mai spus Orban.

”Prin această decizie, Guvernul, autoritățile, se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătatea și viața românilor. Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată să dea nicio amendă, pentru încălcarea unor reguli care sunt stabilite în perioada stării de urgență. Este o decizie care mă șochează, care are un vădit caracter politic", a acuzat premierul, adăugând că Guvernul va căuta o "cale legală” care să permită autorităților să lupte "în mod eficient împotriva celor care nu respectă regulile" și generează riscuri de răspândire a COVID-19.

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului prin care era contestată OUG 34/2020 privind majorarea amenzilor până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare.