Premierul interimar Ludovic Orban spune că va ataca la Curtea Constituțională legea de respingere a OUG prin care dublarea alocațiilor de stat a fost amânată până la 1 august.

„Am fost obligați să adoptăm OUG de prorogare a termenului de intrare în vigoare. Prorogarea termenului de intrare în vigoare a fost făcută până la data de 1 august, când am previzionat că se poate face rectificarea bugetară. În Legea bugetului de stat, care a fost promulgată înainte de intrarea în vigoare a legii care a fost votată de Parlament privind alocația de copii, nu au fost prinse sursele de bani. Mai mult decât atât, Legea bugetului de stat se bazează, conform legii responsabilității fiscal bugetare, pe legea plafoanelor, care și legea plafoanelor fusese adoptată. Nu există în Legea bugetului de stat banii pe capitole, pe subcapitole, este o aberație, este neconstituțională", a declarat Orban la România TV.

El a afirmat că, dacă Parlamentul va respinge OUG privind amânarea dublării alocațiilor, va sesiza CCR.

"Atacăm legea de respingere a OUG la Curtea Constituțională (...) pentru că este neconstituțională legea de respingere (...) Dacă va decide onorata Curte Constituțională că nu este neconstituțională legea de respingere a ordonanței și, practic, să ne permită să plătim, atunci o să plătim. Asta e, ce să facem, o să plătim", a mai adăugat acesta.

+++

Proiectul PSD privind dublarea alocațiilor, de la 150 de lei la 300 de lei, a fost adoptat cu 179 de voturi "pentru" și 29 de abțineri de către Parlament, la finalul anului 2019.

Parlamentarii PNL și-au scos cartelele de vot pentru că nu au fost de acord cu proiectul.