Ludovic Orban speră că judecătorii Curții Constituționale nu vor face un serviciu PSD prin amânarea termenului pe prelungirea stării de alertă. Premierul spune că CCR dă impresia că e o filială a PSD și e nevoie de modificări în funcționarea ei.

După alegeri, va fi pregătită o propunere de modificare a prevederilor constituționale privind Curtea Constituțională a României, susține premierul, pe motiv că mai multe decizii din ultima vreme ale CCR au creat impresia că instituția este o "filială" a PSD.

"Am anunțat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Din păcate, sunt necesare schimbări de la nivel constituțional și vom pregăti o modificare astfel încât să punem CCR în cadrul constituțional și să determinăm un comportament corect al CCR, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre CCR că este o filială a PSD. Lucrul acesta nu poate fi acceptat", a declarat miercuri seara, la Realitatea Plus, premierul Ludovic Orban.

După părerea sa, Guvernul a acționat conform legii atunci când a decis să nu trimită la Parlament spre aprobare prelungirea stării de alertă.

"Eu am acționat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de interne și a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și în baza evaluărilor făcute de specialiști, a adoptat Hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menținerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorități să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătății oamenilor", a declarat Ludovic Orban, adăugând că, ”dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă, pot s-o facă, nu pot eu, ca Guvern, să mă substitui Parlamentului. Parlamentul este autonom, decide".

Orban a acuzat "așa-zisa opoziție, care de fapt deține o majoritate de moment în Parlament”, că "nesocotește pericolul uriaș care există la adresa sănătății și vieții cetățenilor români, bagatelizează, desconsideră sistematic acest pericol care pândește, repet, sănătatea și viața fiecărui român”.

”Ei s-au lansat într-o întreagă demagogie electorialistă pe tema stării de alertă, pledând pentru încetarea stării de alertă și, practic, pledând pentru lipsirea Guvernului, autorităților, a întregului sistem de sănătate, a sistemului de ordine publică, lipsirea autorităților de pârghiile necesare pentru a putea să asigure respectarea regulilor", a afirmat Orban.