Premierul Ludovic Orban a declarat marți, după o discuție cu sindicatele din sănătate, că vor fi majorări de salarii pentru o parte din personalul medical, dar și pentru cei din Direcțiile de Sănătate Publică.

"Există mai multe categorii de personal care nu au beneficiat de creșterea în avans, în baza legii salarizării. Sunt infirmieri, brancardieri care nu au beneficiat și aici am zis că o să facem un studiu și, în măsura în care avem resurse, suntem dispuși să asigurăm o creștere anticipată a salariilor acestor categorii, la nivelul din 2022", a declarat Orban la finalul unei întâlniri cu reprezentanții Federației Sanitas și ai Federației Solidaritate Sanitară.

Legat de sporurile de risc, premierul a declarat că acestea pot fi mărite de managementul instituțiilor sanitare în funcție de ce angajați au interacționat cu pacienți bolnavi sau suspecți de coronavirus.

De asemenea, premierul a explicat că s-a discutat despre limitarea la trei ore de lucru pentru personalul medical care folosește echipamente de protecție.

"Evident, nu înseană că lucrează trei ore pe zi, ci după trei ore să poată să facă pauză", a mai adăugat Ludovic Orban.

O altă discuție cu reprezentanții sindicatelor din sănătate a vizat creșterea salariilor la DSP-uri, mai exact pentru cei din inspecție, pentru medicii care sunt funcționari publici și pentru alte categorii care au salariile mici.

Premierul a mai declarat că va exista și o reglementare prin care să se măreasc plafonul pentru orele suplimentare.

Referitor la problema lipsei de personal medical înregistrată la nivelul unor spitale din țară, Orban a precizat că detașarea e răspunsul: ”Detașarea cadrelor medicale care sunt în alte entități, de exemplu, pentru Direcțiile de Sănătate Publică avem nevoie de medici generaliști, de medici infecționiști, de medici și asistente medicale care să se implice în derularea tuturor activităților DSP-urilor. De asemenea, în special în spitalele COVID, în secțiile exterioare care sunt destinate tratării pacienților cu forme ușoare avem nevoie de cadre medicale. Noi am apelat la voluntariat, aici, răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul așteptărilor și, ca atare, vom utiliza instrumentul legal al detașării".