Guvernul a avut miercuri pe masa ședinței, în primă lectăură, un proiect de OUG care vizează combaterea acțiunilor speculative.

"Astăzi a fost discutat în Guvern, în primă lectură, proiectul de Ordonanță de urgență privind combaterea speculei. E un proiect inițiat de Ministerul Economiei, inclusiv ANPC, în colaborare cu Consiliul Concurenței, și e avizat, deci avem colaborarea specialiștilor din Ministerul de Finanțe și Ministerul Agriculturii. E în consultare publică, vom finaliza luni consultarea publică", a declarat șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, proiectul urmărește să creeze pentru stat un instrument pentru a interveni în situații excepționale, când piața nu funcționează bine.

"Nu vorbim de situațiile obișnuite de zi cu zi, ci de situații excepționale, de criză, când sunt disfuncționalități în funcționarea pieței și, în astfel de situații, pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă, vom putea interveni pentru a limita creșteri de prețuri excesive sau a forța companiile să reducă stocurile, deci să crească comercializarea produselor, fie să producă mai mult, fie să reducă stocurile pe care le-au acumulat", a mai spus Chirițoiu.

De implementarea acestui act normativ se vor ocupa Consiliul Concurenței, în ceea ce privește relațiile între companii, iar în ce privește relația între companii și consumatori, implementarea o face Protecția Consumatorului - ANPC.

"Fiecare instituție, Consiliul și ANPC-ul, mergem pe regulile noastre de funcționare. Pentru Consiliul Concurenței, asta înseamnă cele din Legea 11, a concurenței neloiale, care e o lege cu proceduri mai rapide decât legea obișnuită pe care o folosim noi, legea concurenței, care știți că are investigații care au o durată mare de timp. Deci de data asta, ce ne interesează într-o situație de criză, de speculă, vrem reacții foarte rapide și atunci nu e un instrument bun legea concurenței, unde știți că durează undeva la doi ani o investigație, ci avem nevoie de intervenții mai rapide și atunci mergem pe legea concurenței neloiale", a mai explicat acesta.

Pentru aplicarea legii, Guvernul va emite o Hotărâre, de la caz la caz, când este nevoie.

De asemenea, principalele sancțiuni pentru practicile de concurență neloială vor fi amendă de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării în cazul contravențiilor săvârșite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10.000 de lei.

Pentru persoanele fizice amenzile ar urma să fie între 5.500 lei și 11.000 lei.