UPDATEOUG împotriva "păcănelelor": fără firme cu sediul în afara țării și limitarea spațiului publicitar
Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de urgență menită să limiteze impactul jocurilor de noroc în societate. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că "s-a depășit orice limită" și nu e normal ca această industrie să aibă atâta putere.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat la finalul ședinței că a fost aprobată OUG prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc care se plătesc anual, precum și a taxelor speciale și a garanțiilor depuse de companiile din acest domeniu.
"Proiectul de Ordonanță a fost pus, de altfel, în transparență pe site-ul Ministerului de Finanțe și poate fi consultat de către oricine, dar vreau să punctez și eu câteva măsuri, câteva precizări din această ordonanță adoptată astăzi: dreptul de organizare și exploatare a activității de jocuri de noroc va fi acordat doar societăților înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru", a continuat acesta.
+++
"Adoptăm astăzi OUG care reglementează industria pariurilor și păcănelelor. Jocurile de noroc nu vor mai putea funcționa dacă firma nu e înregistrată în România. Vreau să terminăm odată cu situația în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara țării și chiar în afara UE", a spus Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.
El a mai anunțat că se majorează taxele pentru toate licențele de jocuri de noroc și se limitează spațiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din industrie.
"Realitatea ne arată că s-a depășit orice limită. Nu e normal ca industria să aibă atâta putere. În pandemia au stat la masa Guvernului, acum amenință politicieni și concediază jurnaliști. Cred că e suficient, s-a ajuns mult prea departe", a mai continuat prim-ministrul.
Marți, redactorul-șef de la Gazeta Sporturilor (GPS), Cătălin Țepelin, a fost concediat după o dispută cu acționariatul Ringier. Încă din august, 25 de lideri ai redacțiilor GSP și Libertatea au semnalat acționariatului că au fost mai multe episoade care, în opinia lor, sugerau o imixtiune a comercialului în editorial. Potrivit lui Țepelin, aceștia au transmis conducerii Ringer că nu vor să lucreze în astfel de condiții de presiune, contrare codului de conduită, cum ar fi să arăte conducerii, înainte de publicare, articolele „sensibile” despre industria pariurilor. Deși jurnaliștilor conducerea le-a replicat că nu este cazul, la scurt timp, redactorul-șef Țepelin a fost exclus din echipa Gazetei Sporturilor, o despărțire despre care jurnalistul spune că "a fost neașteptată" și nu s-a născut din voința lui, ci a fost propusă de acționarii Ringier Sportal,
Comentarii