Social-democrații vor, la două săptămâni după adoptarea OUG pe energie, modificarea actului, astfel că au și depus în Parlament amendamente în acest sens.

După ce a fost adoptată de Guvern, Ordonanța a fost trimisă în Parlament și urmează să intre în circuitul de adoptare.

Una dintre modificările dorite de PSD vizează consumatorii casnici. Dacă aceștia depășesc plafonul stabilit de 255 kWh pentru energia electrică, atunci vor plăti un preț de 0,8 lei/kWh, urmând ca doar cantitatea ce depășește plafonul să fie achitată integral.

De asemenea, PSD vrea ca și bisericile să beneficieze de prețul plafonat de 1 leu/kWh pentru 85% din consum.

PSD mai vrea ca și producătorii de medicamente, distribuitorii și farmaciile să aibă parte de prețuri plafonate la energie.

O altă dorință a social-democraților este ca prestatorii publici și privați de servicii de utilitate publică, inclusiv transportul public electric să plătească un preț plafonat.

+++

La începutul lunii septembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu anunța că serviciile publice, bisericile și Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea și compensarea prețurilor la energie, fapt pentru care va propune, în Parlament, amendarea OUG aprobată de Guvern.

"Sunt ferm convins că vom face amendamente și discuții în coaliție. Instituțiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare. Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât și colegii din coaliție vom completa ordonanța. Serviciile publice - iarăși a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creștere a prețurilor în progresie la prețul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanțelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a prețurilor la serviciile publice. Este și Metrorex care primește o subvenție de la statul român, prin Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Crește subvenția, mai bine intervii tu stat și vezi cum faci cu prețul la energie", a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a dat și exemplul serviciilor publice de transport cu troleibuze și tramvaie care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanței și a subliniat că amendarea acesteia reprezintă o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.