Guvernul Orban a adoptat miercuri, în prima ședință de după învestire, o Ordonanță de urgență prin care au fost comasate mai multe ministere, numărul lor fiind redus la 16.

Astfel, Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Ministerul Turismului și Ministerul Enegriei au fost comasate în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, a anunțat șeful de Cancelarie al premierului, Ionel Dancă.

De asemenea, în subordinea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va trece Loteria Română, iar Ministerul Finanțelor Publice se va ocupa de Oficiul Național al Jocurilor de Noroc.

Ministerul Comunicațiilor se comasează cu Ministerul Transporturilor și se va numi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

O altă modificare prevăzută în OUG comasează Ministerul Educației cu Ministerul Cercetării, iar structurile vor fi coordonată de un secretar de stat.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale se va numi Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar în subordinea lui se înființează Autoritatea pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

În subordinea Secretariatului General al Guvernului se vor înființa departamentele pentru Românii de Pretutindeni, pentru Relația cu Parlamentul și pentru Relația cu Republica Moldova. Tot în subordinea Secretariatului General vor intra și companiile de stat Transgaz și Transelectrica.