OUG prin care înmatricularea și radierea de mașini se vor putea face online, aprobată
Guvernul a aprobat miercuri o Ordonanță de urgență prin care șoferii ar urma să scape de statul la cozi atunci când vor să își înmatriculeze sau să își radieze mașina.
În nota de fundamentare a proiectului, Guvernul spune că OUG va rezolva o problemă majoră, și anume faptul că accesul cetățenilor la serviciile publice din domeniul înmatriculării vehiculelor rutiere presupune, în cele mai multe cazuri, deplasarea la sediile mai multor autorități, pentru îndeplinirea formalităților cerute de lege.
"Parcurgerea acestor etape presupune constituirea unor seturi de documente care se impun a fi depuse la instituțiile anterior amintite, acest proces implicând un efort excesiv, consumator de timp și resurse financiare, ce generează confuzii și nemulțumiri în rândul solicitanților nevoiți să adreseze câte o cerere fiecărei autorități implicate", se arată în document.
Astfel, Executivul susține că se impune crearea unor mecanisme interinstituționale de schimb al datelor, bazate pe interacțiunea acestuia cu cât mai puține instituții, urmată de diseminarea datelor relevante către toți ceilalți actori implicați.
Din analiza statistică efectuată la nivelul Direcției generale permise de conducere și înmatriculări rezultă că, în cursul anului 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate), și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere, ceea ce înseamnă că, anual, în aproximativ 1,6 milioane de situații, solicitanții acestor operațiuni sunt nevoiți efectueze deplasări între mai multe autorități, precum autoritatea de înmatriculare, organul fiscal local, și, după caz, organul fiscal teritorial al ANAF.
Prin această OUG ,Guvernul spune că ar putea aduce un real beneficiu cetățeanului, prin reducerea timpului necesar efectuării operațiunilor de înmatriculare și eliminarea deplasărilor la instituțiile implicate, ca urmare a prezentarării documentelor sau transmiterii datelor necesare, unei singure instituții (cu excepția vehiculelor uzate aflate la prima înmatriculare în România, situație ce presupune și verificarea vehiculului de către RAR).
Astfel, digitalizarea operațiunilor din domeniul înmatriculării vehiculelor este reprezentată de stabilirea unor fluxuri proprii de realizare a acestor operațiuni online, care să delimiteze atribuțiile autorităților de înmatriculare de verificarea îndeplinirii obligațiilor de declarare fiscală a dobândirii vehiculului.
Pe site-ul Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări, cetățenii vor avea acces la posibilitatea încheierii/încărcării de acte de înstrăinare-dobândire a vehiculelor, a transmiterii informațiilor și documentelor necesare înregistrării/radierii în/din evidențele organelor fiscale locale, precum și a solicitării înmatriculării/radierii din circulație a acestor vehicule, fără a mai fi necesară deplasarea la sediile instituțiilor implicate.
Pentru a avea acces în platformă, șoferii vor merge înainte la serviciile publice comunitare regim permise în vederea stabilirii identității și acordării credidențialelor user-ului și parolei de acces în platformă.
În această platformă online, beneficiarii autentificați vor trebui să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere etc.).
Datele introduse în platformă vor fi analizate de lucrători din cadrul autorității competente de înmatriculare, în vederea aprobării efectuării operațiunii solicitate, urmând ca, ulterior efectuării formalităților de înmatriculare/radiere, informațiile necesare să fie automat transmise acestuia, prin interconectarea cu sistemul informatic propriu al Ministerului Finanțelor/A.N.A.F., denumit PatrimVen, folosind fisiere de tip PDF semnate electronic cu xml atasat.
Pentru evitarea aplicării sancțiunii contravenționale prevăzute în Codul fiscal, referitor la depunerea peste termen a declarațiilor de impunere, termenul de 30 de zile prevăzut de legea fiscală trebuie în continuare respectat, reglementarea propusă prin proiectul de act normativ neavând caracter derogatoriu de la aceste prevederi.
După aprobare, OUG ajunge în Parlament unde urmează să fie dezbătută și votată de senatori și deputați.
Executivul mai spune și că digitalizarea acestor servicii vor genera un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea numărului de deplasări între autorități și a traficului rutier asociat acestor operațiuni, reducerea volumului de hârtie utilizat în proces (cca. 31 hectare de pădure ar putea fi salvate anual, prin eliminarea copiilor documentelor necesare în proces), dar și prin simplificarea interacțiunii între autoritățile publice.
Întrebat la finalul ședinței de Guvern când va fi gata platforma, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, nu a știut să spună.
"Când e gata, urmează să fie lansată", a replicat el.
Comentarii