Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni o ordonanţă de urgenţă privind revenirea la alegeri uninominale pentru şefii consiliilor judeţene.

UPDATE

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprișan, a mulțumit Guvernului și premierului Viorica Dăncilă pentru Ordonanța de Urgență:

"Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic - fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României - poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg! În acest moment un preşedinte de consiliu judeţean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeteni. Acest mod de a alege un preşedinte de consiliu judetean nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ".

***

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, OUG era necesară pentru a respecta recomandările Comisiei de la Veneţia de a nu modifica legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de viitoarele alegeri. 

Ministerul, cel care a promovat OUG adoptată luni, susţine că 29 de membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România și-au exprimat prin vot scris acordul cu privire la alegerea președintelui consiliului județean prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

***

"Avem în şedinţa de astăzi un act normativ prin care modificăm modul de alegere a preşedintelui consiliului judeţean. Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia, astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală", a spus Dăncilă.

Potrivit premierului, revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care "împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale". 

Viorica Dăncilă a mai spus că preşedinţii consiliilor judeţeane nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide.