Un amendament introdus la proiectul de lege privind măsurile fiscale viza naționalizarea Pilonului II de pensii, susțin liberalii, care declară că propunerea a venit din partea unei secretare de stat de la PSD în Ministerul Finanțelor.

UPDATE

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat înainte de a intra în plenul Parlamentului că nu s-a discutat niciun amendament despre Pilonul II de pensii și nu știe ce face secretara de stat Dana Pescaru.

El a insistat că, atâta timp cât e vorba de o "fițuică" neasumată și care nu produce efecte, ea nu contează.

+++

"Astăzi, parlamentarii PNL s-au găsit într-o ipostază surprinzătoare. Practic am primit pe grupul deputaților PNL o situație cu amendamentele pe care vor să le susțină liderii de grup ai PNL și PSD. Aici a fost și un articol 7, pentru noi a fost o surpriză totală, prin care se propunea o naționalizare oarecum mascată a Pilonului II de pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru", a declarat deputatul PNL Florin Roman.

Deputatul a mai spus că "PNL a luptat patru ani cu regimul Dragnea pentru a apăra Pilonul II de pensii", iar acum era o formă mai "diluată", în sensul că nu mai era o obligativitate, ci o opțiune de a renunța la Pilonul II.

"Modul în care era redactat acest amendament era extrem de periculos, în sensul că oamenii care nu optau în scris pentru a continuau în Pilonul II, se trezeau peste noapte că tot ceea ce au agonisit merge într-o naționalizare mascată", a completat acesta.

El a adăugat că parlamentarii PNL i-au cerut președintelui Nicolae Ciucă să intervină în Coaliție, ir un amendament depus de aceștia prevede excepții la tot ceea ce înseamnă legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, singurele modificări posibile fiind doar cele cu privire la majorarea contribuției individuale.

Social-democrații spun pe holurile Parlamentului că nu știau nici ei de amendament. Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, a spus, la Antena 3, că a vorbit cu Marcel Ciolacu și la Guvern nu s-a discutat nimic despre Pilonul II de pensii.

Simonis a mai spus că în Coaliție nu s-a discutat depsre modificări la Pilonul II, însă nu e exclus să fi fost cineva "de la Ministerul de Finanțe, de pe Marte" care a propus prevederea.

Președintele USR, Cătălin Drulă, cere Guvernului să nu se atingă de banii oamenilor din Pilonul II.

"Îl avertizez pe Marcel Ciolacu să nu se atingă de pensiile românilor. O eliminare sau slăbire a Pilonului 2 transmite un semnal foarte grav în economie și afectează grav viitorul  românilor care azi muncesc cinstit și nu vor să depindă cu totul de un stat impredictibil și incompetent. O lovitură aplicată Pilonului 2 nu va fi tolerată și vom avea grijă ca orice astfel de măsură să fie anulată după alegerile de anul următor. Dacă domnul Ciolacu dorește într-adevăr să intervină undeva, atunci poate oricând să renunțe la pensiile speciale pe care le-a apărat cu atâta râvnă”, spune Cătălin Drulă.

Înainte de ședința de Guvern, programată la ora 15:00, premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au negat existența vreunui astfel de amendament care ar viza Pilonul II de pensii.