Palatul Parlamentului a fost ales ca locație pentru organizarea reuniunilor de lucru găzduite de România, în timpul deținerii Președinției Consiliului UE. Siegfried Mureșan crede că e o greșeală, alte țări organizând reuniuni și în provincie.

În cadrul celei de-a treia întruniri a Consiliului interministerial pentru pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, reunit miercuri sub conducerea premierului Mihai Tudose, s-a stabilit ca Palatul Parlamentului să fie locația unde vor fi organizate reuniunile de lucru care vor fi găzduite de România, pe perioada primelor șase luni ale anului 2019, anunță MAE.

 

”Adoptarea acestei hotărâri s-a făcut pe baza unei analize de propuneri pentru clădiri care îndeplinesc criteriile organizatorice și posibilitățile de amenajare conform standardelor Consiliului UE”,

se arată într-un comunicat.

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan consideră că decizia este ”o mare greșeală”, deoarece Președinția Consiliului UE e o mare oportunitate pentru a arăta Europei întreaga noastră țară, nu doar Palatul Parlamentului”.

Joi, într-o postare pe Facebook, eurodeputatul a precizat că aceste reuniuni trebuie organizate în mai multe orașe ale țării.

”Guvernul ne va spune că este mai simplu și mai ieftin să organizeze totul în Palatul Parlamentului. Eu spun că Președinția română a Consiliului nu este doar o serie de reuniuni care trebuie organizate pentru a scăpa de ele, ci este o oportunitate de a ne prezenta țara Europei. Eu spun că eventualele costuri suplimentare ale organizării reuniunilor în provincie sunt bani bine investiți și se vor întoarce înzecit în economia acelor orașe: la o reuniune vin 28 de miniștri, fiecare cu câțiva consilieri, personal al ambasadelor, al Comisiei Europene, al Consiliului și sute de jurnaliști. Aceștia vor deveni ambasadori ai orașelor pe care le văd și vor atrage după ei alți turiști. Bucureștiul îl cunoaște deja toată lumea”, a explicat purtătorul de cuvânt al PPE.

Referitor la insuficiența legăturilor aeriene spre orașele din provincie - care ar putea fi invocată de Guvern pentru a nu organiza reuniuni în provincie, Siegfried Mureșan consideră că orice aeroport care are un zbor spre Viena sau München este suficient: ”De acolo se ajunge rapid și direct în orice colț al Europei. Miniștrii UE nu au nevoie de atâta lux cât crede PSD-ul”.

În sprijinul afirmației sale, europarlamentarul spune că a participat la reuniuni ale miniștrilor de Finanțe la Wroclaw (Polonia), Nicosia (Cipru) sau Vilnius (Lituania) și niciunul din aceste orașe nu avea mai multe legături decât Cluj, Timișoara sau Iași, iar miniștrii au fost toți prezenți.

Mureșan propune și un program ”inteligent” al reuniunilor din prima parte a anului 2019: 

 • Timișoara - reuniunea miniștrilor de Finanțe si ai guvernatorilor băncilor naționale
 • Cluj - reuniunea miniștrilor Competitivității și Telecomunicațiilor 
 • Constanța - reuniunea miniștrilor Apărării
 • Brașov - reuniunea miniștrilor Mediului
 • Iași - reuniunea miniștrilor de Externe
 • Sibiu - reuniunea miniștrilor de Justiție
 • Timișoara - reuniunea miniștrilor de Educație
 • Cluj - reuniunea miniștrilor Agriculturii
 • Constanța - reuniunea miniștrilor de Transport și Energie
 • Iași - reuniunea miniștrilor Muncii
 • Brașov - reuniunea miniștrilor Industriei 

”Așa se pune România pe harta Europei! Așa se aduce Europa aproape de români!”, conchide europarlamentarul PPE.