În 1 decembrie 2016, clasa politică este vizibil schimbată față de cea de-acum câțiva ani. Sau cel puțin așa va arăta la Parada de Ziua Națională și la recepția de după, de la Cotroceni.

Iar asta pentru că președintele României, Klaus Iohannis, a decis ca anul acesta, unul încărcat de politicieni penali, să nu-i invite pe cei care au trecut pragul DNA și care au avut probleme cu justiția să defileze în fața românilor.

Administrația prezidențială anunța, joia trecută, că atât la parada militară care va fi organizată de Ziua Națională a României la Arcul de Triumf cât și la recepția organizată de șeful statului la Palatul Cotroceni nu au fost invitate „persoane cu probleme penale”.

După ce hotărârea de la Cotroceni i-a supărat pe unii dintre politicieni, președintele Klaus Iohannis a reluat, marți, anunțul legat de decizia de a nu-i invita pe cei care au avut sau au probleme cu justiția, spunând că de Ziua Națională trebuie date semnale puternice că la vârful statului se promovează curățenia în politică.



„Vinovați sau nu, politicienii care au probleme cu justiția să facă un pas înapoi”

Iohannis a mai adăugat că nevinovăția este un principiu pe care cu toții îl respectăm, dar că politicienii care au probleme cu justiția, vinovați sau nu, trebuie să facă un pas înapoi până își rezolvă aceste probleme.

„Este Ziua Națională, o zi dedicată unor manifestări foarte vizibile, care vor să sublinieze caracterul statului român de stat unitar, de stat de drept, de stat european, de stat membru NATO. Noi, prin manifestările de 1 Decembrie, nu dorim doar să omagiem trecutul, ci și să creionăm viitorul României. Viitorul României se bazează pe respectarea valorilor Uniunii Europene, pe valorile NATO și toate acestea au un punct comun foarte puternic: statul de drept. Și atunci, cred că este bine să dăm semnale puternice, lesne de înțeles, și de cetățeanul simplu, și de diplomatul titrat, că de la vârful statului se promovează curățenia politică”, a spus marți președintele.

Iohannis a mai precizat că „această nevinovăție este un principiu pe care cu toții îl respectăm, dar politicienii care au probleme cu justiția, vinovați sau nu, fac un pas înapoi până își rezolvă problemele”, iar „la vârful politicii” acționează și alte criterii decât cel privind prezumpția de nevinovăție.

Cu musca pe căciulă

Printre politicienii care s-au arătat indignați de faptul că nu vor fi în primele rânduri la parada de Ziua Națională și nici la Cotroceni se numără liderul PSD, Liviu Dragnea, președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul Capitalei, Gabriela Firea, fostul premier, Victor Ponta sau liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru.



Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost printre primii care au reacționat. Acesta a afirmat că președintele Klaus Iohannis „a făcut o greșeală uriașă” și că cine l-a sfătuit să o facă, a confundat politica cu națiunea.

„1 Decembrie nu e nici ziua lui Iohannis, nici a lui Cioloș, nici a PNL, nici a USR. Este sărbătoarea conștiinței naționale. Orice român are dreptul și trebuie să se bucure de Ziua Națională a României. Aici nu se pot pune restricții. Cine l-a sfătuit să facă această mișcare greșită nu știu, dar asta e”, a spus Dragnea.

Reacția copreședintelelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost una evazivă. Acesta a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de interdicția de a participa la parada de 1 Decembrie și la recepția de la Palatul Cotroceni.

„Să nu mă întrebați de 1 Decembrie și de Iohannis, că nu vă răspund nimic. Pe cuvânt de onoare, nimic nu vă răspund. Nu vă răspund nimicuț, nimicuț. Nimic în plus. Dacă vreți, discutăm despre educație. Am fost la un curs de media training și ne-au învățat cum să ne comportăm la capcanele pe care ni le întindeți. Astăzi suntem prea proaspeți, cu cunoștințele bine așezate. Mai încercați peste o săptămână, că s-ar putea să mai uităm din ce ne-au predat instructorii”, a spus Tăriceanu.

„Ei cu ei, noi cu noi”

Fostul premier, actual deputat PSD, Victor Ponta nu s-a abținut de la comentarii, ba chiar a lansat un atac la adresa președintelui. Acesta a spus că, din noiembrie 2015, de când guvernul condus de el a căzut, nu a primit niciodată vreo invitație la un eveniment organizat de Președinție sau de Guvern.

„Din noiembrie 2015, nu am primit niciodată vreo invitație la un eveniment organizat de Președinție sau de Guvern. Ziua Națională nu ar trebui să fie a lui iohannis și a lui Cioloș, dar ei cu ei, noi cu noi. Nu a sărbătorit niciodată Ziua Națională, cât a fost primar, nu participa la nicio manifestare, pentru că nu e ziua lui națională”, a comentat Ponta.

Similar declarațiilor liderului PSD, șeful deputaților social-democrați, Florin Pâslaru, a susținut, și el, că până și Ziua Națională a României a devenit pentru președintele Klaus Iohannis subiect de campanie electorală, șeful statului deturnând însemnătatea zilei de 1 Decembrie și folosind-o ca armă împotriva adversarilor politici.

„Am constatat cu surprindere că până și Ziua Națională a României a devenit pentru președintele Klaus Iohannis subiect de campanie electorală. Sărbătorirea zilei în care românii au reușit să își exprime cele mai profunde emoții și gânduri de solidaritate, realizând Marea Unire, ar trebui să fie onorată prin îndemnuri la pace și la unitate între cetățeni, nu umbrită de interese politice de moment”, susține Pâslaru într-un comunicat.

„Faptul că președintele PSD, Liviu Dragnea, precum și președintele Senatului și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar și fostul premier Victor Ponta nu au fost invitați la parada militară, nici la recepția de la Cotroceni, nu dovedește decât faptul că actualul președinte al României nu precupețește niciun efort pentru a face campanie de imagine Partidului Național Liberal. Unde sunt echidistanța și imparțialitatea, domnule președinte Iohannis?”, s-a întrebat Florin Pâslaru.

Cazul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, unul mai special

MApN i-a adresat lui Firea, o „invitație specială” la parada de 1 Decembrie, ca recunoaștere a contribuției la deblocarea situației privind Arcul de Triumf, lucru confirmat de președinte, dar aceasta nu a fost și invitată la recepția de la Palatul Cotroceni, fapt ce nu a mai fost comentat de Iohannis.



Gabriela Firea a refuzat, totuși, invitația de a sta în tribună alături de politiceni la parada de Ziua Națională și a spus că se va afla în public, alături de bucureșteni „pentru că nu a fost invitată oficial”.

„Mă voi duce la Arcul de Triumf, cu ceilalți bucureșteni și turiști, și voi sta în public, fără să am această onoare și demnitate de a sta la tribună”, a spus Firea, menționând că este uimită nu doar că nu a fost invitată la recepția de la Palatul Cotroceni, de către Adminstrația Prezidențială, dar nici la parada de la Arcul de Triumf.

Minciuna primarului general al Capitalei i s-a părut președintelui Klaus Iohannis „inelegantă”.

În timpul recepției de la Cotroceni, Gabriela Firea se va afla în Piața Constituției, unde va fi pornit iluminatul festiv.

PSD refuză invitațiile?

Președintele Camerei Deputaților, social-democratul Florin Iordache, a primit ambele invitații din partea președintelui Klaus Iohannis, dar a refuzat-o.

Acesta a declarat, miercuri, că a fost invitat la manifestările de la București dedicate Zilei Naționale, însă a decis că e „mai important” să fie la Alba Iulia de 1 Decembrie.

Iordache a mai spus că, în opinia sa, în această zi factori de decizie, Președinție, președinți de Camere, ar fi trebuit „să fie aici, și nu la București” și adăugând că „măcar de Ziua Națională” să treacă toți peste „orgoliile personale”.

„Da. Eu am fost invitat, și la defilare, și la recepția de la Cotroceni, dar am considerat că e mai important să fiu la Alba Iulia. Deci, pentru mine, 1 Decembrie, Ziua Națională, e legată de Alba Iulia. Și cred că nu ar trebui să ne aducem aminte numai la Centenar de Alba Iulia. În București suntem tot timpul, toate instituțiile, și eu cred că factori de decizie, Președinție, președinți de Camere, cred că trebuiau să fie aici, și nu la București. Și eu de aceea, din respect pentru români, am venit la Alba Iulia”, a spus președintele Camerei Deputaților.

„Măcar de Ziua Națională ar trebui să trecem peste orgoliile personale, ar trebui să trecem peste anumite chestiuni care se fac în campanie, ar trebui să demonstrăm că de 1 Decembrie, care este Ziua Națională, semnalul pe care trebuie să-l dăm în țară și străinătate, este un semnal de unitate”, a mai spus Iordache.

Se schimbă rândurile

În 2015, la parada de Ziua Națională, alături de președintele Klaus Iohannis stăteau, în față, premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, fostul președintele al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele Senatului și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, liderul PSD, Liviu Dragnea, liderul PNL, Alina Gorghiu, împreună cu fostul ei coleg, Vasile Blaga, și consilierul prezidențial, Dan Mihalache.


Anul acesta, aproape toți cei menționați mai sus au dispărut din peisaj.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman și condamnat la închisoare cu suspendare după procesul de fraudă electorală, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul privind retrocedarea ilegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, nu au fost invitați la paradă.

La fel, cel mai probabil, s-a întâmplat și cu - acum devenit fostul copreședinte al PNL - Vasile Blaga, care, luni, a fost trimis în judecată pentru o mită de 700.000 de euro.

Valeriu Zgonea, a fost revocat, prin vot, din funcția de președinte al Camerei Deputaților, la cererea grupului parlamentar PSD și exclus dintre social-democrați în primăvară, după ce a criticat decizia președintelui partidului Liviu Dragnea de a ramâne în funcție după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare după un proces de fraudă electorală.

 

Cum Zgonea nu mai deține funcția, iar actualul șef al deputaților, Florin Iordache preferă să meargă la Alba Iulia, locul președintelui Camerei Deputaților de lângă președintele Klaus Iohannis rămâne liber.

Iohannis va mai rămâne, probabil, doar cu premierul Dacian Cioloș, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și liderul PNL, Alina Gorghiu, dintre cei care i-au fost alături în 2015, pentru că și consilierul său prezidențial, Dan Mihalache, a fost eliberat din funcție și a devenit ambasatorul României la Londra.




Fostul ministrul de Interne, Petre Tobă, va lipsi anul acesta de la parada de 1 Decembrie după ce, la începutul lunii septembrie, DNA a început urmărirea penală față de el pentru favorizare a făptuitorului pentru că a refuzat să declasifice normative cu privire la ancheta împotriva conducerii DIPI.

Și Mihai Răzvan Ungureanu va lipsi din tribuna în care se vor afla conducătorii statului, după ce, în urmă cu aproape trei luni, și-a dat demisia de la conducerea Serviciului de Informații Externe.

Va fi prezent, probabil, Eduard Hellving, care a rămas în funcția de director al Serviciului Român de Informații.



În tabloul Zilei Naționale de anul acesta nu va mai fi prezent nici deputatul Ludovic Orban, dacă ținem cont de preferințele președintelui Iohannis. Deputatul a fost trimis în judecată, în primăvara acestui an, sub control judiciar, într-un dosar în care procurorii DNA îl acuză că a cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală la Primăria Capitalei.


2014, ultimul an în primul rând pentru Ponta și Oprea

Chiar și diferențele dintre 2014 și 2015 au fost majore în ceea ce privește tribuna politicienilor invitați la parada de Ziua Națională.

Afirmațiile potrivit cărora Ponta nu a mai fost invitat la niciun eveniment organizat de Președinție sau de Guvern din noiembrie 2015, de când guvernul condus de el a căzut, se pot confirma prin imagini.

Anul 2014 a fost ultimul în care Victor Ponta a participat la parada de Ziua Națională.

Fostul premier Victor Ponta a stat, atunci, în ultimul an de mandat prezidențial al lui Traian Băsescu, alături de fostul vicepremier Gabriel Oprea și de fostul șef al statului.

Atât Ponta, cât și Oprea, urmărit penal în dosarul morții lui Bogdan Gigină și nu numai, au lipsit anul trecut de la paradă și vor lipsi și anul acesta.

Singurul dintrei cei trei care va fi prezent și anul acesta, ca și anul trecut, de altfel, este fostul președinte și actualul lider al PMP, Traian Băsescu, care a confirmat că va merge și la recepția de la Palatul Cotroceni, organizată cu ocazia Zilei Naționale.




Traian Băsescu va sta, probabil, alături de ceilalți foști președinți care nu au, cel puțin deocamdată, probleme penale, Emil Constantinescu și Ion Iliescu.


Cât despre mâna dreaptă a fostului președinte Traian Băsescu, Elena Udrea, nu se știe dacă va fi prezentă la parada de 1 Decembrie, fiind ocupată cu seminarele de teologie și campania pentru alegerile parlamentare, în care candidează independent la Camera Deputaților.

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României de anul acesta a avut loc la Piața Arcul de Triumf din Capitală, începând de la ora 11:00. La parada de 1 Decembrie au participat peste 3.000 de militari români cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de avioane, precum și militari din mai multe țări aliate.