Părinții își vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea de către acesta a vârstei de 12 ani, după ce un proiect adoptat de Parlament în acest sens a fost promulgat joi de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul USR modifică OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, astfel încât să fie extinsă la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea căruia părinții să aibă dreptul la concediu și indemnizație.

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu excepția situațiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale.

„În prezent, părinții pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are până în 7 ani. Însă, copilul are nevoie de îngrijirea și supravegherea unui părinte chiar și după această vârstă, așa că mulți părinți cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de aceștia, se văd nevoiți să-și consume concediul de odihnă stând acasă cu copiii lor. În plus, să nu uităm de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiază de sprijinul unui al doilea părinte sau al altor persoane de încredere cu care să-și poată lăsa copiii”, spunea, în mai, deputatul USR Radu Panait.