Președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei a declarat că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect problemei Trianon, despre care a spus e o problemă europeană, pentru care trebuie găsită o soluție comună.

Prezent miercuri la Băile Tușnad, la lucrările Universității de Vară, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, a susținut că proiectul european trebuie să dea un răspuns corect la problema Trianon, pentru că altfel nu se mai poate vorbi despre un proiect comun, arătând că aceste comunități naționale există din cauza unor astfel de moșteniri istorice iar statele naționale trebuie să găsească o soluție comună, relatează Agerpres.

"Este vorba, printre multe altele, și despre Trianon și dacă acest proiect european nu reușește să dea un răspuns corect problemei reprezentate de Trianon, atunci din păcate nu mai putem vorbi despre niciun proiect comun, nu? Pentru că e o problemă europeană acest Trianon și trebuie să găsim împreună o soluție. Pentru că aceste comunități și multe alte comunități există tocmai din cauza acestor (...) moșteniri istorice. Și noi, statele naționale, trebuie să găsim o soluție comună, trebuie să avem o coordonare, o armonizare în acest sens a ideilor, proiectelor noastre și tocmai noi suntem prezenți la această masă ca să continuăm dialogul care va duce până la urmă la găsirea unei soluții și este foarte clar că trebuie ca fiecare țară, fiecare stat să-și definească poziția față de această regiune a Europei Centrale și de Est", a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Prezent la dezbatere, fostul premier al României și fost șef al Serviciului de Informații Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat pentru Agerpres, referindu-se la declarația lui Nemeth Zsolt, că Uniunea Europeană nu a fost construită pentru a răzbuna istoria, ci este un proiect care construiește pacea, iar privirile blocate în trecut nu duc spre viitor.

Semnat la 4 iunie 1920, Tratatul de la Trianon a stabilit frontierele noului stat ungar. El a fost semnat între Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar și parte învinsă în acest conflict. În ultimii ani, mai mulți politicieni ungari au făcut referire la nedreptarea Tratatului de la Trianon, în urma căruia Ungaria a pierdut mai multe teritorii care au aparținut fostului Imperiu Austro-Ungar, printre care și Transilvania.