Birourile permanente reunite ale Parlamentului au adoptat vineri un Memorandum prin care senatorii și deputații vor primi cu 25% mai mulți bani pentru salarii și pentru cheltuielile cu cabinetele parlamentare.

Potrivit Memorandumului, înregistrat la Parlament pe 14 decembrie 2022, sumele au fost majorate de la peste 28.000 de lei pe luna la peste 35.000 de lei pe lună.

Libertarea, care a semnalat acest lucru, scrie că decizia măririi mai multor resurse pentru activitatea parlamentarilor a fost votată în unanimitate de reprezentanții tuturor partidelor, iar noile sume vor fi primite de aleși de la 1 martie 2023.

Noile categorii introduse și pe care se pot cheltui cei 3.500 de euro lunar sunt:

Cheltuieli pentru servicii de publicitate, proiectare, editare materiale în vederea difuzării, anunțuri prin mass-media;

Abonamente pentru presă producție și difuzare de materiale promovare video și audio pentru televiziune și sistemul local de internet și radio, cât și prin anunțuri plătite online (inclusiv platforme de socializare online) în vederea promovării și prezentării activităților parlamentarului;

Cheltuieli pentru proiectarea și mentenanța paginii web a biroului parlamentar și a altor conturi de socializare online;

Cheltuieli privind organizarea de evenimente pentru promovarea activității parlamentare în circumscripție (închiriere sală și servicii tehnice);

Cheltuieli privind servicii de consultanță și asistență juridică de specialitate, servicii de consultanță și asistență economică, servicii de reprezentare și asistență mediatică, servicii de transmitere de informații în rețelele de socializare din mediul digital, servicii de traducere decontate în baza contractelor încheiate cu societăți specializate sau cu persoane fizice autorizate;

Cheltuieli privind decontarea serviciilor pe platformele online de conferințe/comunicare (videoconferințe/teleconferințe) destinate activității parlamentare;

Cheltuieli pentru pachete și soluții software pentru activitatea biroului parlamentar.

EURACTIV România a încercat să obțină un punct de vedere pe subiect de la deputatul PNL Ben-Oni Ardelean, însă acesta s-a arătat iritat de întrebări și a spus că nu știe despre ce este vorba.

Reacția liberalului:

Surse politice au declarat pentru EURACTIV România că majorarea sumei forfetare a fost discutată înainte de parlamentari și s-a ajuns la un acord comun. Pentru că aceste indemnizații nu mai pot fi majorate prin lege, aleșii au găsit "o portiță", au mai spus sursele.

Liderul AUR, George Simion, a spus că a aflat marți seară despremajorare, iar colegul său, deputatul Antonio Andrușceac, membru în Biroul permanent, nu a fost lăsat în sală vineri, atunci când s-au votat creșterile de venituri.

Andrușceac a spus că ședința a fost anunțată vineri cu doar o oră înainte. Totuși, presa a fost informată cu trei ore înainte despre ședința online, însă ordinea de zi nu a fost publicată.

Deputatul PSD Radu Cristescu le-a spus jurnaliștilor de la Parlament că a aflat de la ei de majorări.

"Eu acum aflu. (...) Nu știu dacă este adevărat ce spuneți dvs.", a spus deputatul.

El a zis că are trei angajați la cabinetul său parlamentar și până acum banii din suma forfetară i-au ajuns să le achite acestora salariile.

De menționat că, potrivit legii, 50% din suma forfetară nu trebuie justificată de aleși, așa că aceștia pot să cheltuiască banii pe ce vor.