Mai mulți parlamentari ai opoziției s-au dezis de declarația Parlamentului semnată de liderii celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

"Considerăm revoltătoare luarea de poziție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și a președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-un comunicat oficial, față de semnalul dat în cursul zilei de ieri de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii. Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu atribuie Parlamentului României, în mod abuziv și fraudulos, o poziție politică care nu a făcut obiectul vreunei dezbateri parlamentare, conform normelor regulamentare în vigoare. Parlamentul României nu a acordat, subliniem acest lucru, nu a acordat vreun mandat pentru poziția exprimată de Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea în numele Legislativului românesc”, precizează președintele PNL, Ludovic Orban, într-un comunicat.

Liderul liberalilor cere delimitarea tuturor parlamentarilor, inclusiv a celor din PSD și ALDE, de ”poziția anacronică și antiromânească” exprimată de președinții celor două camere ale Parlamentului.

Și senatoarea Alina Gorghiu a criticat declarația celor doi în numele întregului Parlament.

"Chiar mă simt jignită că au ajuns Tăriceanu şi Dragnea să vorbească fără niciun fel de mandat, în numele Parlamentului şi implicit şi al meu, despre probleme care sunt foarte-foarte importante! Fac o precizare: aceşti domni nu sunt în niciun caz Parlamentul. Ei nu pot reacţiona de maniera aceasta în numele instituţiei, fără să consulte pe nimeni, ba încă pe probleme de politică externă", a scris pe Facebook Gorghiu.

"Îi rog pe toţi colegii mei senatori şi deputaţi care nu sunt de acord cu răspunsul Parlamentului României să facă urgent publice opiniile lor şi să-mi urmeze exemplul şi să trimită un mesaj Ambasadei SUA în acest sens. Dragnea şi Tăriceanu nu vorbesc în numele tuturor parlamentarilor", a scris şi Florin Cîţu (PNL) pe Facebook. 

La rândul său, deputații USR Cristian Seidler și Cristian Ghinea s-au delimitat clar de demersul lui Tăriceanu și Dragnea.

”Ludovic al XIV-lea grăita «Statul sunt eu». Președinții celor două camere ale Parlamentului, au dat o declarație în numele Parlamentului, fără să întrebe pe nimeni, pentru că ei chiar se cred statul român - cel paralel eventual. Ei bine, nu, nu în numele meu”, a precizat Seidler pe Facebook.


O reacție mult mai dură a avut deputatul PMP Robert Turcescu: 

"Păi, măh, nemernicilor, și eu, și alți colegi facem parte din Parlamentul României și n-am luat act, măh, nemernicilor, cu 'neplăcută surprindere' de acest comunicat! Dar am luat act cu furie și cu greață de toate mizeriile pe care le puneți la cale de atâta amar de timp. Du-te Dragnea, du-te învârtindu-te!".