USR transmite că grupul parlamentar de prietenie cu Olanda a transmis membrilor Parlamentului Regatului Țărilor de Jos o invitație la dialog în vederea susținerii României în demersul de aderare la spațiul Schengen.

În scrisoarea adresată omologilor olandezi, parlamentarii români, membri ai Grupului, au susținut următoarele:

"În condițiile în care România îndeplinește, încă din 2011, toate criteriile de aderare la Schengen - securizarea granițelor, a aeroporturilor și porturilor românești -, amânarea nejustificată a acordării dreptului de acces în Schengen prejudiciază atât cetățenii români și companiile românești, cărora le produc pierderi de timp și resurse, cât și fluiditatea circulației mărfurilor pe piața unică europeană. Sunt afectate inclusiv schimburile comerciale româno-olandeze. România este un partener comercial de încredere pentru Olanda", se arată în scrisoare, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR.

În scrisoare se mai menționează și că, în 2021, valoarea importurilor din Olanda s-a ridicat la aproape 4 miliarde de euro (exporturile românești au avut o valoare de 2,5 miliarde de euro în același an). În plus, Olanda este în topul investitorilor străini în România.

În contextul conflictului militar din Ucraina, parlamentarii amintesc faptul că România joacă un rol important în menținerea stabilității Uniunii, obiectiv la care contribuie pe multiple paliere: economic, social și militar.

"Țara noastră și-a reconfirmat rolul de garant al securității granițelor spațiului Schengen, printr-o gestionare eficientă a valurilor de refugiați ucraineni. În ultimele luni, România și-a exprimat voluntar deschiderea de a primi o delegație de experți europeni pentru actualizarea gradului de conformitate cu standardele aquis-ului Schengen. Concluzia unanimă a acestora a fost că România este în mod clar pe deplin pregătită de aderare", se mai arată în text.

În încheierea scrisorii, membrii Grupului de prietenie cu Olanda își exprimă disponibilitatea unei întâlniri la nivel inter-parlamentar în care să aibă posibilitatea de a susține argumentele în favoarea accesului României la Schengen.