Plenul reunit al Parlamentului a adoptat joi, într-o ședință online, decretul pentru prelungirea stării de urgență.

Proiectul de Hotărâre a fost adoptat cu 404 voturi "pentru", 29 de voturi "împotrivă" și cinci abțineri.

Parlamentarii PSD, PNL, USR, PMP, UDMR și ai minorităților naționale au votat pentru încuviințarea decretului, în timp ce ALDE și Pro România au votat împotrivă.

Proiectul de hotărâre pentru încuviințarea măsurii adoptate de președinte privind prelungirea stării de urgență, care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că "se încuviințează măsura prelungirii stării de urgență pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de președintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020", potrivit Agerpres.

Au fost, însă, introduse mai multe articole care prevăd, între altele, ca "pe durata stării de urgență restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți să fie dispusă numai prin acte normative cu putere de lege" și doar pentru "prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată și cu respectarea strictă a exigențelor art. 53 alin. (2) din Constituția României".

Pe perioada stării de urgență, periodic, la fiecare 7 zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea și combaterea epidemiei COVID-19 și motivele care le-au determinat. În termen de 30 de zile de la încetarea stării de urgență, Guvernul va prezenta Parlamentului un raport complet, mai prevede proiectul de hotărâre.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă și va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii și propuneri, în condițiile prevăzute de Constituția României, se mai arată în proiect.

La solicitarea PNL, s-a supus la vot eliminarea articolelor introduse de Parlament, dar aceasta a fost respinsă.

Starea de urgență, prelungită prin decret de Klaus Iohannis cu încă 30 de zile

Mai mult pe EurActiv »