Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, cu 261 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și cinci abțineri proiectul de lege privind realizarea Autostrăzii Iași-Târgu Mureș (A8).

Potrivit unui amendament adoptat de Comisia pentru transporturi, Autostrada Unirii începe la granița României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut, și se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Brașov-Borș, în apropierea orașului Târgu-Mureș.

De asemenea, o altă prevedere spune că obiectivul de investiții Autostrada Unirii se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe și din fonduri europene nerambursabile și/sau prin parteneriat public/privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanțare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Totodată, Ministerul Transporturilor trebuie să demareze, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru realizarea Autostrăzii.

Înainte de votul final, deputații din zona Moldovei au întins două bannere în sală cu mesaejele: "Moldova vrea Autostradă" și "Cerem Autostrada Marii Uniri".

 

Proiectul legislativ a fost inițiat de 70 de parlamentari de la toate partidele politice, iar, cu toate acestea, Guvernul a avizat negativ proiectul legislativ.

Camera Deputaților a fost for decizional în cazul acestei inițiative legislative.

Aceasta este prima autostradă din țară care ar urma să fie construită în urma unui proiect de lege adoptat de Parlament.