Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri dimineață o declarație de solidaritate cu Israelul după atacurile teroriste ale grupării Hamas. La ședință a participat și Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar.

Declarația a fost adoptat cu 284 de voturi "pentru" și trei parlamentari nu au votat.

Președintele USR, Cătălin Drulă, anunța luni că formațiunea sa cere adoptarea în ședința plenului reunit a Parlamentului a unei declarații de solidaritate cu statul Israel și de condamnare a atacurilor din partea Hamas.

"Deputații senatorii din Parlamentul Romåniei au fost șocați să observe atacurile teroriste barbare îndreptate împotriva Statului Israel și violența dezlănțuită de organizația teroristă Hamas asupra populației civile. Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, imaginile din ultimele zile, numărul semnificativ de victime nevinovate - uciși, torturați, răniți ostatici, au arătat din nou întregii lumi că siguranța necesită o vigilență permanentă. Lupta împotriva terorismului și a tuturor ideologiilor bazate pe ură reprezintă datorie a întregii societăți, dar și un element fundamental al responsabilității noastre, atât din prezent, cât pentru viitor", se arată la începutul declarației.

Astfel, Parlamentul:

- condamnă cu fermitate atacurile organizației teroriste Hamas împotriva Statului Israel, crimele violența dezlănțuite asupra populației civile, infiltrările teroriste și luarea de ostatici;

- exprimă solidaritatea deplină cu Statul Israel;

- subliniază dreptul suveran al Statului Israel la autoapărare pentru eliminarea pericolului terorist;

- subliniază dreptul suveran al Statului Israel pentru luarea tuturor măsurilor necesare în vederea protejării populației civile;

- exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri, transmite condoleanțe familiilor îndoliate și urări de însănătoșire a persoanelor rănite;

- reafirmă hotărârea membrilor săi pentru susținerea, în continuare, în plan legislativ instituțional, a acțiunilor de combatere a oricăror forme și manifestări de terorism;

- solicită instituțiilor internaționale să ia toate măsurile necesare pentru returnarea în siguranță a ostaticilor răpiți de pe teritoriul Statului Israel pentru condamnarea oricăror atacuri teroriste;

- solicită autorităților publice să asigure toate măsurile necesare pentru protejarea comunității evreiești și din Romania și prevenirea oricăror incidente pe teritoriul țării noastre;

- reafirmă importanța deosebită a Parteneriatului dintre Romania Statul Israel, inclusiv în contextul împlinirii a 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte.

Declarația integrală poate fi consultată AICI.

+++

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a declarat în plen că e dureros să vedem că în acest mileniu "suntem martorii a două războaie nedrepte, dureroase și care nu au nicio justificare". El a afirmat că, prin această declarație, ne arătăm încă o dată prietenia cu poporul evreu și susținem toate demersurile legitime pentru încetarea conflictului.

Deputatul PNL Alexandru Muraru a transmis că ceea ce se întâmplă în Israel este un masacru iscat pe "fenomenul de ură care depășește condiția umană și orice fărâmă de rațiune care separă oamenii de alte ființe".

La rândul său, deputatul USR Dan Barna a spus că, atunci când USR a cerut adoptarea acestei declarații, încă nu se știau toate detaliile despre lucrurile întâmplate în Israel și vor mai dura zile până să afăm toate detaliile

"Am văzut în ultimele zile mai multe tentative, voci, care explică sau justifică răul absolut. Vreau să o spun foarte clar că nu există o justificare pentru terorism în niciun context politic, social sau de orice altă natura. (...) Lupta cu răul nu e limitată la o anumită țară și amintesc de crimele de război ale Rusiei, sprijinită de Iran, țară care sprijină și Hamas", a transmis acesta.

Liderul AUR, George Simion, a spus că unele declarații au fost cu "prea multă emfază" rostite de colegii lui parlamentari și a condamnat războiul din Israel.

"În momente de criză vezi cine îți este cu adevărat prieten. Uitându-ne spre alte capitale, inclusiv spre București, vedem cum cercuri de extremă-stânga încearcă să contextualizeze, să găsească scuze, să ia apărarea celor care indubitabil sunt niște teroriști și împotriva cărora trebuie luptat ca atare", a explicat el.

Deputatul UDMR Csoma Botond a spus că terorismul este "o formă gravă a extremismului", iar "violența fizică a fost precedată de limbajul urii".

Deputatul Ludovic Orban a declarat că măcar astăzi Parlamentul este unul al unei țări democratice și civilizate și "poate spălăm puțin rușinea de ieri, când mai aveam puțin și ajungeam de râsul lumii din cauza nu numai a unor exhibiționiști care ling clanța Rusiei și care încearcă să creeze ocazii de a ieși în evidență din evenimente care ar trebui să marcheze civilizația din România".

"Mă mir că astăzi nu au apărut patrioți palestinieni, așa cum au apărut patrioții ruși care se dau patrioți români", a continuat acesta.

Silviu Vexler, deputat al minorității evreilor din România, a spus că Israelul este în război, deși "ceea ce se întâmplă acolo nu este o operațiune militară și a venit timpul ca lumea întreagă să se trezească și să vadă ce înseamnă terorismul real și terorismul Hamas".

Vexler a mai declarat că "Israelul luptă acum pentru fiecare dintre noi, nu doar pentru apărarea sa".