Camera Deputaților și Senatul au adoptat luni, într-o ședință marcată din nou de urlete, o declarație privind consolidarea egalității de șanse în România.

Prin vot s-a decis schimbarea expresiei de "egalitate de gen" cu expresia "egalitate de șanse". Declarația a fost adoptată ulterior cu 235 de voturi "pentru", 24 "împotrivă" și cinci abțineri.

La finalul ședinței, care a fost condusă de șefa interimară a Senatului, liberala Alina Gorghiu, aceasta i-a mulțumit "domnului președinte Marcel Ciolacu" pentru colaborare și susținere în adoptarea declarației. 

Senatoarea Diana Șoșoacă a făcut din nou scandal și a urlat de la tribuna Parlamentului că  declarația nu are legătură cu egalitatea în drepturi a femeilor, ci cu "introducerea în Parlament a grupurilor de minorități sexuale, homosexuali și lesbiene, precum și a genului neutru". 

Și AUR a explicat că se încurajează prin această declarație "omorul, pervertirea sufletului" și alegerea unui "sex fluid", dar și "distrugerea familiei tradiționale".

+++

Prin adoptarea declarației, Parlamentul transmite că încurajează participarea deplină și egală a femeilor din România la dezvoltarea, finanțarea și implementarea de programe, inițiative și politici publice relevante.

De asemenea, actul vorbește și despre "necesitatea aplicării unui cadru legislativ care să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilitățile profesionale și pozițiile de conducere și sprijinirea eliminării tuturor formelor de inegalitate de gen, precum violența împotriva femeilor și fetelor, căsătoria timpurie și forțată, nerespectarea drepturilor reproductive, lipsa de echitate la angajare și diferența salarială între femei și bărbați sau participarea inegală la luarea deciziilor private și publice".

Declarația face referire și la inițiativele pentru stabilirea unei cote de reprezentare de gen pe listele de candidați pentru alegerile locale, parlamentare și europarlamentare, considerându-se oportună intensificarea demersurilor pentru a asigura o paritate reală pentru pozițiile eligibile pentru pentru femei la nivel local, național și european.

Și actorii politici și instituționali sunt îndemnați să contribuie la participarea semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate și la toate nivelurile de decizie.