Modificarea legii avertizorului de integritate a fost adoptată marți de Camera Deputaților pentru a treia oară. Legea a trecut în urmă cu exact o săptămână și de Senat, iar acum merge la promulgare.

Legea a fost adoptată de deputați exact în forma adoptată și de Senat. S-au înregistrat 218 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 54 abțineri.

Proiectul a fost inițiat de șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și de șefa interimară a Senatului, Alina Gorghiu, și de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

Propunere legislativă privind modificarea art.6 alin.(2) din Legea nr.361/2022 privind protecția avertizorilor în interes public a primit pe repede înainte raport favorabil în Parlament pentru că de ea depinde deblocarea tranșei trei de bani din PNRR.

”Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii”, se arată în forma finală adoptată.

Inițial, formularea din lege era: ”Raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”. Comisia Europeană nu a fost mulțumită de proiect și a transmis României că formularea ”indicii temeinice” introducea arbitrariul în procesul de soluționare a raportărilor anonime.

Este a treia oară când legea ajunge pe masa Parlamentului. Pe 20 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat a doua oară legea avertizorilor de integritate, iar USR acuza atunci că majoritatea PSD, PNL și UDMR nu a ținut cont de propunerile sale.

Concret, USR acuza că adoptarea s-a făcut fără a ține cont de propunerile care veneau să faciliteze dezvăluirea neregulilor din instituțiile publice prin reintroducerea raportărilor anonime.

Asta după ce pe 28 iulie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea privind protecția avertizorilor în interes public.

Anterior, organizații neguvernamentale, asociații civice și sindicate și avertizori de integritate i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis în care îi solicitau să nu promulge Legea privind protecția avertizorilor de integritate.

"Îi cerem președintelui țării să retrimită legea avertizorilor în Parlament, pentru repararea ei și protejarea avertizorilor de integritate, așa cum ne spune directiva europeană. Curtea Constituțională a declarat azi (miercuri - n.r.) că legea avertizorului, recent votată în Parlament, este constituțională, în ciuda apelurilor pentru respingerea ei, făcute atât de societatea civilă cât și de USR”, se arăta în scrisoare. (Detalii)Legea a fost contestată de USR, dar CCR a respins pe 13 iulie sesizarea.