Plenul Parlamentului a adoptat marți rectificarea bugetară pe 2020. Amendamentul PSD referitor la creșterea cu 40% a punctului de pensie a primit vot favorabil.

Rectificarea bugetară pe 2020 a trecut cu 242 voturi ''pentru'', 147 ''împotrivă'' și 11 abțineri.

Guvernul a decis că pensiile pot crește cu 14%, lucru care s-a și întâmplat la 1 septembrie. 

Totodată, parlamentarii au aprobat majorarea salariilor de bază pentru personalul didactic de predare.

Tot la propunerea PSD, bugetul Camerei Deputaților e suplimentat cu 5,635 milioane de lei, iar cel al Ministerului Agriculturii cu 67 milioane de lei, pentru finanțarea Programului de realizare a sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor.

Legea votată astăzi mai prevede suplimentarea bugetului Ministerului Economiei cu 400 de milioane lei și a bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului.

Un alt amendament al PSD prevede majorarea cu un miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor.

Și municipiile reședință de județ primesc suplimentar 500 de milioane de lei.

La propunerea UDMR, parlamentarii au renunțat la prevederea introdusă în comisiile de specialitate, potrivit căreia plafonul privind datoria publică este de 40% din PIB.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat că PNL va ataca la CCR proiectele care includ amendamentele PSD.

”Nu lăsăm PSD să arunce România în aer. Ceea ce a făcut PSD astăzi în Parlament este clar un act de agresiune la stabilitatea economică a României. Nu-i vom lăsa să arunce țara în aer. Este garanția pe care o dăm tuturor românilor. Au aruncat țara în criza din 2009 cu o acțiune similară. Nu-i vom lasă să facă la fel și acum. După votul din Parlament de astăzi prin care vor să destabilizeze economia României în plină criză economică globală, este clar pentru țoață lumea că PSD trebuie să dispară”, a scris pe Facebook ministrul de finanțe Florin Cîțu.

În schimb, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că social-democrații au făcut dreptate pentru cinci milioane de pensionari.

”Pensiile trebuie să #crească cu 40%! Bani sunt! Guvernul mutase banii pensionarilor, copiilor și profesorilor în Fondul de rezervă și în capitolul Acțiuni Generale de la Ministerul Finanțelor, de unde puteau fi folosiți după bunul plac de Orban și Cîțu!!! Banii țării ajunseseră Pușculița electorală a PNL! Din care cumpărau primari, traseiști și voturi! #PSD a făcut ce este corect! Am mutat banii înapoi la oameni!”, a precizat Ciolacu pe Facebook.