Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat marți un proiect de lege prin care jurnaliștii să fie scutiți de plata impozitului pe salariu și pe drepturile de autor.

Inițiativa a a fost adoptată cu voturi 174 "pentru", două de voturi "împotrivă" și 91 de abțineri.

Potrivit proiectului de lege, prevederile se vor aplica și tehnicienilor din presă.

Proiectul de lege a fost inițiat de Camera Deputaților de deputatul PSD Valeriu Steriu și a fost semnat de mai mulți parlamentari PMP și ALDE.

Proiectul introduce și o definiție a jurnalismului: „cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului și a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și în a unui contract de drepturi de autor”.

În punctul de vedere al Guvernului Dăncilă, emis pe 12 decembrie 2019, Executivul spunea că decizia poate afecta ținta de deficit bugetar.

Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.