Plenul reunit al Parlamentului a marcat miercuri, începând cu ora 11:00, într-o ședință solemnă, 75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel.

Șefii Parlamentului de la București, Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu, premierul Nicolae Ciucă și miniștri l-au primit și condus în plen pe președintele Parlamentului din Israel, Amir Ohana.

În plenul Parlamentului, Amir Ohana a declarat că este prima dată în istorie când un președinte al Knessetului (Parlamentul Israelian - n.r.) se adresează într-o ședință comună a Parlamentului României, prima dată când se adresează oricărui Parlament străin și este prima sa vizită în România.

"Puteți înțelege, prieteni, de ce sunt atât de mișcat și onorat că mă aflu aici", a spus acesta.

El a mai adăugat că România a fost printre primele țări care a recunoscut acum 75 de ani statul Israel și a stabilit legături diplomatice imediat după aceea, pe vremea când România era sub regim comunist și se afla de partea statelor arabe care erau în război cu Israelul.

Președintele Parlamentului din Israel a mai spus că țara sa este căminul a sute de mii de evrei români, adăugând că "muzica, bucătăria și cultura, limba și simțul umorului românesc ne sunt bine cunoscute" și "fac parte din ființa noastră".

Amir Ohana a fost primit anterior și la Ministerul Justiției, iar în cadrul întrevederii acesta a discutat cu Cătălin Predoiu subiecte de interes comun în relația dintre cele două țări și au trecut în revistă aspecte care țin de funcționarea Justiției ca putere independentă și serviciu public, precum și de cooperarea judiciară bilaterală.

Un alt subiect a fost reforma sistemului judiciar din România. În acest context, ministrul Justiției a prezentat principalele linii ale noilor legi ale Justiției, subliniind că acestea consolidează independența sistemului judiciar din România și îl aliniază pe deplin standardelor UE.

Predoiu a abordat subiecte privind procesele de aderare la OECD, Schengen și programul Visa Waiver.

La Guverm Ohana și Ciucă au discutat despre nivelul înalt al cooperării în domenii precum tehnologie, industrie de apărare sau IT. Soluțiile privind sistemele de irigații în zonele afectate de secetă și dezvoltarea capacităților de stocare a energiei, alături de identificarea de noi soluții pentru aprovizionarea cu gaze a regiunii noastre s-au aflat printre domeniile de dezvoltare a relațiilor economice.

Premierul României a evidențiat importanța acordată de țara noastră luptei împotriva anti-semitismului și promovării rolului comunității evreiești în istoria noastră. Totodată, Ciucă a mulțumit atât pentru investițiile israeliene în România, cât și pentru sprijinul acordat pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.