UPDATE / VIDEOParlamentul a votat Comisiile de anchetă pentru „Schema Nordis" și cheltuielile lui Iohannis
Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a dezbătut și votat miercuri, de la ora 10:00, înființarea a două Comisii de anchetă - una cerută de PNL, iar alta cerută de PSD.
UPDATE
Deputatul USR Ionuț Moșteanu le-a cerut celor doi președinți ai Comisiilor (Gabriel Andonache - Comisia Nordis și Daniel Zamfir - Comisia pentru cheltuielile lui Iohannis) să convoace miercuri primele ședințe, lucru refuzat din cauza procedurilor.
+++
Votul pentru înființarea Comisiei a fost: 256 de voturi "pentru" și două voturi "împotrivă".
Partidele au nominalizat membrii și pentru această Comisie.
De notat că dezbaterile pentru înființarea Comisiei de anchetă pentru "schema Nordis" s-au axat strict pe înșelătoriile din piața imobiliară. Cu excepția USR, prin vocea Violetei Alexandru și a lui Ionuț Moșteanu, niciun alt partid nu a pomenit numele premierului Marcel Ciolacu, în cazul căruia există dovezi dezvăluite de G4Media că, pe banii Nordis, a călătorit la Nisa cu un avion privat.
+++
După circa 30 de minute, înființarea Comisiei de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de și pentru Administrația Prezidențială în perioada 2014-2024 a fost votată cu 258 de voturi "pentru" și două voturi "contra". Doar USR și AUR au nominalizat membrii în Comisie la plen, nu și PSD și PNL. Liberalul Gabriel Andronache a spus că "am nominalizat membrii în scris, nu primim ordine de la faraonul Moșteanu (liderul deputaților USR - n.r.)". Același răspuns l-a dat și deputata social-democrată Oana Florea.
Ulterior, PSD, PNL și UDMR au anunțat membrii din Comisia de anchetă.
Reamintim că instanța a decis acum mai bine de o săptămână că Administrația Prezidențială trebuie să comunice în termen de 10 zile toate informațiile solicitate de deputatul USR Claudiu Năsui, și anume cheltuielile lui Iohannis cu avioane de lux. (Detalii)
+++
Dezbaterile au început cu atacuri reciproce din aleșilor formațiunilor politice. Dacă deputații PSD vorbesc despre "faraonul Iohannis", USR îl acuză că e "nașul" actualei Coaliții de guvernare. Liberalii reamintesc faptul că tot el a "nășit" și Guvernul PNL-USR.
O altă temă lansată de deputatul PSD Radu Cristescu a fost că ar fi bună o anchetă care să arate cum a cheltuit "ostașul Ciucă" banii pe carte și pe promovarea ei.
+++
Cu o zi înainte, Birourile permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților au aprobat solicitările celor două formațiuni de înființare a două Comisii de anchetă pentru investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis, iar cealaltă - pentru verificarea cheltuielilor efectuate de și pentru Administrația Prezidențială în perioada 2014-2024.
Citește și: Comisiile de anchetă pentru „Schema Nordis" și cheltuielile lui Iohannis
Ce atribuții are o comisie de anchetă:
Potrivit art. 9 din Regulamentul privind organizarea structurilor comune ale Camerei Deputaților și Senatului, în condițiile în care se consideră necesară clarificarea cauzelor și împrejurărilor în care s-au produs evenimente sau au avut loc acțiuni cu efecte negative, precum și pentru stabilirea concluziilor, răspunderilor și măsurilor care se impun, la nivelul Parlamentului se pot constitui comisii de anchetă parlamentară.
Alin. 3 al art. 9 spune că, în vederea audierii, comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei.
De asemenea, în cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută la art. 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.
Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute utile activității comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.
De menționat că, spre finele lunii decembrie se termină actuala legislatură, pentru că noua componență a Parlamentului va fi votată la alegerile parlamentare de pe 1 decembrie. Astfel, cel mai probabil, Comisiile nu vor apuca să ancheteze în detaliu motivele pentru care au fost înființate.
Comentarii