În a patra ședință de Birourilor Permanente Reunite, în care trebuia să se discute moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, au fost prezenți doar nouă din cei 26 de membri.

UPDATE

Ludovic Orban a informat Guvernul despre moțiunea de cenzură, potrivit unor surse politice. Întrebat dacă se teme că va fi demis de Parlament, premierul a spus că asta se va vedea atunci când se ajunge la votul propriu-zis.

+++

Astfel, ședința a fost suspendată din lipsă de cvorum.

PSD, PNL și UDMR au lipsit de la ședință, iar, potrivit copreședintelui AUR, George Simion, liderii Camerei Deputaților și Senatului vor informa Guvernul despre calendarul moțiunii de cenzură.

Din partea PNL au participat la ședință doar Ludovic Orban și deputatul Gabriel Andronache.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că va notifica astăzi Guvernul cu privire la faptul că Parlamentul a luat act de depunerea moțiunii și va convoca apoi o altă ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru a stabili ziua în care aceasta va fi dezbătută și votată de parlamentari.

Orban a citit o decizie a CCR din anul 2010 în urma unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președintele Senatului, ca urmare a nedezbaterii unei moțiuni de cenzură. (Detalii despre decizie)

"Nederularea procedurii moțiunii de cenzură, conform acestor pasaje din motivarearea deciziei CCR, înseamnă încălcarea principiului constituțional al statului de drept. (...) Derularea calendarului moțiunii este obligatoriu. Astăzi voi comunic Guvernului moțiunea", a declarat Orban.

El a mai spus că a primit la cabinet toate semnăturile în original ale inițiatorilor moțiunii de cenzură, iar acestea sunt autentice și nu există nicio cerere de retragerea, contrar acuzațiilor făcute de tabăra lui Florin Cîțu.

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a acuzat din nou "un blat marca Marcel Ciolacu - Florin Cîțu" pentru că a patra ședință a BPR a fost "sabotată".

PSD consideră că soluția cea mai rapidă de încetare a crizei politice și guvernamentale este ca președintele Klaus Iohannis să își exercite rolul constituțional de mediator și să solicite demisia urgentă a prim-ministrului Florin Cîțu.

"Este inacceptabil ca economia României să fie paralizată, iar cetățenii să se afunde în sărăcie din cauza unei singure persoane, care se încăpățânează să se agațe de funcția de șef al Guvernului", a transmis PSD printr-un comunicat de presă.

Social-democrații mai spun că președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eșecul „Guvernului său”, întrucât a girat personal numirea lui Cîțu în funcția de premier și a agreat participarea USR-PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR, într-o "Coaliție a pierzătorilor în alegeri".

Prin urmare, PSD consideră că Iohannis are obligația "să iasă din letargia care-l caracterizează pentru a cere demisia a premierului Cîțu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui Guvern".