Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se reunește joi, de la ora 16:00, pentru a citi moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR. Între timp, Executivul a sesizat CCR pe tema unui conflict între Guvern și Parlament.

UPDATE

Sesizarea depusă de Guvern la CCR poate fi consultată aici.

+++

Plenul a fost convocat de liderii Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu.

Documentul oficial de convocare poate fi citit aici. Acesta cuprinde mai multe decizii ale CCR invocate de Orban și Dragu.

De asemenea, în document se mai precizează și faptul că Birourile Permanente Reunite au încercat de patru ori să stabilească un calendar pentru moțiunea de cenzură.  

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, la finalul ședinței BPN pe care a avut-o cu susținătorii lui la sediul central al PNL, că Executivul va sesiza Curtea Constituțională pentru un conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Guvern.

"Vă anunț că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională pentru conflict juridic între Guvern și Parlamentul României. Există dubii și în modul la care au fost depuse aceste semnături. (...) Vom sesiza Curtea Constituțională, trebuie să se pronunțe dacă Parlamentul respectă Constituția, până la urmă este singura instituție care se pronunță asupra respectării Constituției", a declarat Florin Cîțu, citat de Agerpres.

Sesizarea ar putea fi depusă chiar miercuri, potrivit șefului de la Guvern.

Premierul a explicat că PNL nu se opune dreptului constituțional al unui partid parlamentar, care are semnături legale, să depună o moțiune de cenzură.

"Ceea ce noi vrem este să ne asigurăm, și ăsta era rolul Parlamentului, să se asigure că toate procedurile sunt respectate din punctul de vedere al legalității. Noi ce am văzut și informațiile pe care le-am primit și acele tipuri de semnături mai multe, pe unele scrie, le-am redepus pentru că au fost în fotocopie. Dacă omiți că ai depus nelegal niște semnături, din punctul meu de vedere este inadmisibil, sesizăm Curtea Constituțională, singura care poate să ne spună dacă a fost respectată Constituția de către Parlamentul României. Avem opinii, avem păreri, dar decizia Curții Constituționale este singura", a spus Cîțu, conform sursei citate.

+++

Ulterior, într-o declarație de presă, Ludovic Orban a declarat că e o obligație constituțională cea de convocare a plenului pentru moțiunea de cenzură, însă parlamentarii PNL nu o vor vota, ci doar vor asigura cvorumul de ședință și vor participa la lucrările acestuia.

Înainte de citirea moțiunii, Ludovic Orban a anunțat că va fi convocată o nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite. Dacă aceasta va fi suspendată pentru a cincia oară din lipsă de cvorum, citirea moțiunii va avea loc oricum, susține Orban.

"Plenul este suveran. Odată convocată ședința, ea se defășoară și se știe foarte clar (...) întotdeauna când erau dezbateri procedurale legate de ordinea de zi, afirmația șefilor era <plenul este suveran>, ceea ce este conform Regulamentului", a explicat șeful Camerei Deputaților.

De asemenea, Ludovic Orban le-a mai transmis colegilor săi mai "înfierbântați" să respecte legea și Constituția și să se prezinte la lucrările Parlamentului.

Legat de sesizarea la CCR anunțată de Cîțu, Ludovic Orban spune că asta nu împiedică parcursul moțiunii de cenzură în Parlament.

+++

Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Florin Roman, a declarat că niciun parlamentar PNL nu va participa joi la ședința în care ar urma să fie citită moțiunea de cenzură.

"Decizia colegilor noștri, urmare a consultărilor cu liderii de grup, a fost să nu participe niciun parlamentar al PNL la această ședință. Suntem consecvenți, am spus de la început că vom boicota practic toate întâlnirile convocate, din punctul nostru de vedere, nestatutar atât timp cât domnul Orban și doamna Dragu refuză să ducă la îndeplinire o decizie a Birourilor Permanente Reunite prin care am solicitat verificarea administrativă a peste 32 de semnături. Nu poți dărâma o ordine constituțională și un Guvern prin semnături care nu corespund regulamentar modului în care acestea sunt solicitate”, a afirmat Florin Roman, citat de News.ro.

+++

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la Televiziunea publică faptul că parlamentarii social-democrați vor participa joi la citirea moțiunii.

"De trei luni țipăm că toți românii merg la muncă. Modificați în regulament și plenul Senatului să nu mai fie online, să fie cu prezență fizică. A rămas cum le convine lor, toți românii merg la serviciu fizic, ei nu. Plenul de mâine nu necesită cvorum. PSD participă", a spus acesta.

Ședința Birourilor Permanante, boicotată din nou. Orban merge mai departe cu calendarul moțiunii

Mai mult pe EurActiv »