Plenul reunit al Parlamentului a decis miercuri înființarea Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea eventulelor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Înființarea acesteia a fost adoptată de parlamentari cu 259 de voturi pentru, 30 împotrivă și 19 abțineri.

Comisia de anchetă este formată din 23 de senatori și deputați reprezentând toate grupurile parlamentare.

PSD a propus ca Lia Olguța Vasilescu să fie președintele Comisiei, iar senatorii Liviu Mazilu, Vasile Toma și Viorel Salan să fie membri. Din partea deputaților, PSD vrea ca, printre alții, Florin Iordache, Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea să fie reprezentanți.

Grupul Pro Europa a refuzat să numească vreun reprezentat, în timp ce PMP îl propune pe deputatul Petru Movilă.

PNL vrea ca Mario Oprea, Daniel Fenechiu, Cristina Trăilă, Mara Mareș și Adriana Săftoiu să facă parte din Comisie.

În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această "poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei".

De asemenea, dacă persoană citată să dea explicații în fața parlamentarilor refuză să se prezinte la audieri, membrii Comisiei pot sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Totodată, constatările și concluziile Comisiei de anchetă vor fi adunate într-un raport care va fi înaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului în termen de 90 de zile de la data constiturii Comisiei. Ulterior, raportul se supune votului în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

+++

Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat luni că, în cadrul ședinței de Coaliție s-a discutat, despre înființarea unei Comisii de anchetă pentru fraudele la votul de la alegerile europarlamentare.

Prin vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat că liberalii susțin înființarea acestei Comisii, însă cu următoarele condiții: 

1. Audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, referitor la votul din Diaspora de la alegerile europarlamentare. 

2. Audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la Referendum, cazuri de prefecți care s-au implicat în campanie, finanțări preferențiale pentru primari.

3. Audiere prefecți / alți oficiali față de care au existat reclamații privind implicarea în campanie (campania desfășurată de PSD cu proiecte pentru primari contra voturi).

4. Audierea șefului AEP referitor la votul din Diaspora, modificările legislative propuse prin proiectul de OUG referitor la Referendum, sincopele din procesul de votare, lipsa campaniei de informare pentru Referendum. 

5. Audierea șefului CNA referitor la faptul că nu a fost respectată Legea în privința Referendumului, că nu a intervenit când TVR a devenit instrument de partid prin încălcarea legii.

Deputata PSD Lia Olguța Vasilescu considecă că problemele la vot au aărut din cazuă că "tabletele sunt operate de un serviciu militarizat", adică STS.

USR a susținut că, dacă PSD a pierdut alegerile, nu înseamnă că acestea au fost fraudate.