Parlamentul divizat: trei partide, trei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu

După ce miercuri USR și AUR au anunțat că adună semnături pentru a depune o moțiune de cenzură, joi a venit rândul celor din REPER (partidul apărut după ruperea lui Dacian Cioloș de USR) să anunțe că au și eu o moțiune de cenzură.
Primii care au anunțat că adună semnături pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu au fost cei din USR, alături de Forța Dreptei, partid format de Ludovic Orban după ce a plecat din PNL.
Preșdintele USR, Cătălin Drulă, a și lansat o provocare pentru parlamentarii PNL: să renunțe, măcar pentru o zi, să mai fie sub comanda lui Marcel Ciolacu și să își amintească de angajamentele făcute românilor.
„Am o provocare pentru parlamentarii PNL: Marcel Ciolacu să nu mai fie șeful lor pentru o zi. Să își amintească ce le-au promis românilor:
O zi fără Marcel Ciolacu la conducerea PNL ar însemna ca parlamentarii PNL să semneze moțiunea de cenzură pe care USR a pregătit-o împotriva actualului Guvern, mai spune acesta.
„Să nu uităm: astăzi, PNL-iștii sunt complici la atacul împotriva economiei. PSD și PNL au dat legea care crește taxele și prețurile și îngroapă micile afaceri”, a mai afirmat Cătălin Drulă.
Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat joia trecută, la RFI, că, dacă UDMR semnează o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu, alături de USR ar putea aduna numărul necesat pentru a declanșa demersurile de răsturnare a Executivului.
”Dacă UDMR semnează, USR cu Forța Dreptei și cu UDMR au semnăturile pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă UDMR nu semnează, USR și Forța Dreptei nu au semnăturile necesare pentru a depune o moțiune de cenzură. S-ar putea depune o moțiune de cenzură numai dacă am apela la semnăturile AUR și semnăturile unor parlamentari neafiliați”, a spus Orban.
La câteva ore după anunțul USR, partidul extremist AUR a anunțat că a început strângerea de semnături pentru depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Marcel Ciolacu, dar până în momentul de față are doar 42, exact câți parlamentari are formațiune.
Și aleși din grupul celor neafiliați au semnat moțiunea celor de la AUR.
Președintele formaținii, George Simion a lansat un apel către parlamentarii USR, pe care îi cheamă să semneze inițiativa sau "să recunoască deschis complicitatea cu partidele aflate la putere".
Joi, REPER a anunțat că propune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu și face un apel către "toate forțele democratice de opoziție să o semneze".
„Guvernul Ciolacu-Faliment = gaură bugetară, firme căpușă de partid, batjocorirea bătrânilor. Demiterea guvernului PSD, urgență națională” este titlul moțiunii transmisă liderilor celorlalte partide ale opoziției democratice.
„În ultimele luni, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a ținut în tensiune mediul privat și a jucat la ruletă viitorul economic al României. În acest moment se instituie un nou tip de politică a abuzului fiscal, care va afecta viața fiecărui român - de la tragerea pe linie moartă a unor microîntreprinderi și persoane fizice autorizate, la scumpirea locuințelor și creșterea prețurilor la alimente. Suntem în ultimul ceas și avem nevoie de acțiune, nu doar de declarații. Trimiterea de către Guvern a proiectului de lege în Parlament este iminentă, iar din acel moment, din punct de vedere constituțional, vom avea la dispoziție doar trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură. Am văzut mai multe intenții până acum, dar mai degrabă am văzut multe orgolii” a declarat deputata REPER Oana Cambera.
Deputatul Andrei Lupu a precizat că textul moțiunii a fost transmis tuturor liderilor partidelor din opoziție, în afară de AUR.
Rămâne de văzut dacă opoziția, oricum dezbinată, va cădea de acord să susțină doar o moțiune de cenzură din cele trei anunțate până acum.
Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului spune:
Moțiunea de cenzură initiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor (117) se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusa. Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comuna a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comuna a celor două Camere.
Data și locul ședinței comune, împreună cu invitația de participare, se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.
Comentarii