Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European l-a respins luni pe Viorel Ștefan, propus de Guvernul Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi. Votul final va avea loc săptămâna viitoare în plenul PE.

UPDATE

Potrivit unui comunicat al PE, mai mulți membri ai Comisiei pentru control bugetar au ridicat în timpul audierii chestiunea contribuției lui Viorel Ștefan la slăbirea luptei anticorupție.

În același timp, ei au aprobat candidata Croației, eurodeputata Ivana Maletici - 11 ”pentru”, opt - ”împotrivă” și două abțineri. Maletici este membră a Comisiei pentru afaceri economice și monetare. 

Ivana Maletici are un master în contabilitate și audit și un altul în economie și afaceri.  

Votul final în privința celor doi candidați va avea loc săptămâna viitoare în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

+++

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a anunțat pe Facebook că Viorel Ștefan a primit opt voturi favorabile și 12 împotrivă.

”Vedem că Guvernul României nu reușește să obțină nimic în Europa, deși deține președinția rotativă a Uniunii Europene. Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat țării noastre, Viorel Ștefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reușit să convingă. Guvernul Dăncilă nu reușește să obțină nici măcar ceea ce se cuvine de drept țării noastre. A avut 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE”, a precizat Mureșan.

Acesta a menționat că a fost în sală la momentul votului, dar nu a votat deoarece au fost prezenți suficienți membri plini și membri supleanți din Comisia CONT, el nefiind membru în această comisie.

Trebuie menționat că Viorel Ștefan nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi și nu are niciun fel de experiență în audit. 

Actual vicepremier și deputat PSD, Viorel Ștefan (63 de ani), a fost ministru de Finanțe în Cabinetul Grindeanu.