Grupurile politice din Parlamentul European insistă ca unul dintre candidaţii „cap de listă” să fie desemnat viitorul preşedinte al Comisiei Europene, a declarat marţi preşedintele forului legislativ european, Antonio Tajani.

Aşa-numitul sistem „Spitzenkandidat” a fost introdus la alegerile europene anterioare, în 2014, pentru a impulsiona participarea votanţilor la procesul electoral. Practic, sistemul presupune desemnarea în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene a reprezentantului partidului paneuropean care obţine cele mai multe mandate în alegerile europarlamentare.

Însă mai mulți lideri europeni nu sunt de acord cu acest sistem, iar desemnarea șefului Comisiei o face Consiliul European, care grupează șefii de stat și de guvern din cele 28 de state membre. Marți are loc o întrunire informală a Consiliului pentru discutarea rezultatelor alegerilor de săptămâna trecută și începerea procesului de desemnare a șefilor de instituții.

Parlamentul și-a transmis însă poziția președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care are mai puțin de o lună până la summitul din iunie când se așteaptă un anunț oficial privind viitorul șef al Executivului UE.

La finalul unei reuniuni a Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice din PE), Tajani a spus că o majoritate a Parlamentului European este favorabilă sistemului „Spitzenkandidat” (candidatul cap de listă - n.r.) şi că poziţia PE va fi prezentată şefilor de stat sau de guvern din UE care se reunesc marţi seară în cadru informal la Bruxelles.

Această poziţie unitară este „începutul negocierilor” cu liderii UE, a adăugat Tajani.

Însă Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal (ALDE), a spus că, deși este important ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene să reprezinte o largă majoritate pro-europeană, el nu susţine sistemul „Spitzenkandidat” în actuala sa formă.

În schimb, Manfred Weber, candidatul care a revendicat deja victoria pentru Partidul Popular European (PPE), al cărui „cap de listă” este, a spus că PPE este pregătit pentru orice compromis necesar cu privire la conducerea Comisiei Europene, transmite Agerpres.

Udo Bullmann, șeful de grup al socialiștilor din Parlamentul European, i-a avertizat pe liderii europeni să nu încerce să ocolească procesul „Spitzenkandidat”, spunând că socialiştii vor lupta pentru ca Frans Timmermans, candidatul lor „cap de listă”, să devină preşedinte al Comisiei Europene.

Dar pe lângă Comisia Europeană, mai sunt alte patru numiri importante de care trebuie să se ocupe liderii UE în următoarea perioadă: șeful noului Parlament European, Înaltul reprezentat pentru diplomație, conducerea Băncii Centrale Europene, ba chiar și un nou președinte al Consiliului European.