Președintele PE David Sassoli va scrie Consiliului pentru a reaminti că Laura Codruța Kovesi are sprijinul deplin al Parlamentului European pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

În urmă cu câteva luni, Parlamentul European a decis susținerea Laurei Kovesi pentru șefia Parchetului European, dar Consiliul UE l-a preferat pe candidatul francez Jean-Francois Bohnert. Mai multe runde de negocieri între delegațiile celor două instituții s-au soldat fără niciun rezultat, iar unele voci spuneau că este nevoie de reluarea procedurii, dat fiind că acum este un nou Parlament.

„Înainte de întrunirea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Helsinki, Parlamentul doreste să își reafirme susținerea pentru Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European. Este esential ca investigarea infracțiunilor împotriva bugetului UE - precum frauda, corupția și evaziunea cu TVA - să înceapă cât mai curând”, a spus David Sassoli, noul președinte al legislativului UE.

Trimiterea unei scrisori de susținere din partea PE a fost decisă de Conferința Președinților (care reunește șefii de grupuri politice din Parlament).

Potrivit actului de înființare a Parchetului European, Parlamentul European și Consiliul vor numi, de comun acord, un procuror-șef al instituției pentru un mandat de 7 ani.

Laura Codruța Kovesi nu a avut susținerea Guvernului României, care a deținut până la sfârșitul lunii iunie președinția Consiliului UE, dar șansele fostei șefe a DNA par să fi crescut în ultima vreme, dat fiind că principalul său contracandidat, Jean-Francois Bohnert, a primit șefia parchetului financiar francez. În plus, chiar și președintele Franței, Emmanuel Macron, și-ar fi manifestat sprijinul pentru Kovesi, potrivit lui Dacian Cioloș, șeful grupului Renew Europe din PE, în care sunt și deputații din partidul lui Macron.