Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va transmite o scrisoare Guvernului român în semn de protest față de „comportamentul inacceptabil” vizavi de Laura Codruța Kovesi, scrie G4Media.

Scrisoarea va fi transmisă în numele Parlamentului European, iar Tajani va face și o declarație publică în plenul legislativului în semn de susținere față de fosta șefă a DNA, transmite G4Media.ro, citând surse europene.

Parlamentul European a selectat-o pe Laura Codruța Kovesi pentru conducerea Parchetului European, iar o nouă rundă de negocieri cu Consiliul UE pe această temă va avea loc joi.

Încă de săptămâna trecută, Tajani și-a manifestat îngrijorarea pentru atitudinea autorităților române în ceea ce o privește pe Kovesi.

„Sunt îngrijorat de informațiile potrivit cărora Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub control judiciar. Parlamentul European își sprijină în continuare candidatul la funcția de procuror-șef al Parchetului European", a scris vineri, pe Twitter, președintele Parlamentului European.

El a precizat că va ridica această problemă la reuniunea comitetului președinților de miercurea viitoare. Conferința președinților din Parlamentul European (liderii grupurilor politice și președintele PE) s-a întrunit în această dimineață, pe agendă aflându-se și subiectul Laura Codruța Kovesi, în contextul negocierilor dintre Parlament și Consiliu pentru numirea procurorului-șef european.

Secția pentru investigarea magistraților (SIIJ) a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva Laurei Codruța Kövesi, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. 

Procurorii SIIJ au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu 28 martie 2019.

Autoritățile europene consideră că aceste măsuri ar putea-o bloca pe Kovesi să ia parte la procesul de selecție a viitorului procuror-șef european.