UPDATE / VIDEOParlamentul a încuviințat instituirea stării de alertă/ Ședința, marcată de reproșuri între partide
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a încuviințat miercuri prin vot instituirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.
UPDATE
Au fost 327 de voturi "pentru", 37 de voturi "împotrivă" și șase abțineri.
Declarații Alfred Simonis (PSD):
Râde lumea de dvs, domnilor de la PNL, că ați ajuns să acuzați Parlamentul de un demers de încuviințare a stării de alertă instituită de Guvernul vostru. Nu ați explicat nici astăzi de ce timp de 3 zile nu a existat nicio reglementare, pentru că ați uitat să trimiteți proiectul de lege. L-am auzit pe cămătarul Cîțu că avem o creștere economică mare. L-am auzit pe alt domn că nu avem bani de măști. Hotărâți-vă, avem sau nu avem creștere economică? Parlamentarii PSD vot vota încuviințarea stării de alertă și cu amendamentele făcute.
Declarații Florin Roman (PNL):
E clar că se degajă două opinii - opinia celor responsabili, Guvernul, și cealaltă parte, a celor care spun că nu votează starea de alertă, nu au soluții și sunt Gică Contra. Când această pandemia a început să își facă efectul, din nefericire România a fost complet nepregetăti. Guvernul PSD ne-a lăsat cu stocurile zero.
Declarații Călin Popescu Tăriceanu (ALDE):
Am să îmi scot masca pentru că am văzut că a apărut un ordin comun care spune că la adunările publice la peste 3 metri se poate renunța la mască.
Guvernul este incapabil să facă ceea ce o lume întreagă face - să testeze masiv. ALDE nu poate lăsa ca o țară întreaga să sufere din cauza unor incompetenți. Am spus și repet: starea de alertă ar trebui să fie una locală, nu națională. În condițiile în care sunt județe în care bolnavii pot fi numărați pe degetele de la o mână, nu văd de ce aceste județe ar trebui să sufere. ALDE nu va vota pentru o stare de alertă la nivel național, deoarece costurile economice și democratice sunt prea mari.
Declarații Petru Movilă (PMP):
PMP va vota hotărârea referitoare la încuviințarea stării de alertă. Considerăm că hotărârea este neceasră în condițiile în care încă suntem sub amenințarea COVID-19. Starea de alertă nu este un motiv de polemică parlamentară, scopul nostru este să protejăm România. Un Parlament dezbinat în pandemaia COVID-19 va duce la și mai multă nesiguranță din partea cetățenilor. Bâlbâielile din ultimele zile trebuie corectate.
Declarații Cseke Attila (UDMR):
Așa cum am fost și cu ocazia dezbaterii și votului decretelor președintelui, UDMR va vota încuviințarea stării de alertă. Am urmărit cu atenție activitatea Guvernului în starea de urgență. Guvernul, premierul și președintele nu trebuie să fie supărați pe Parlament. Acest Guvern PNL-PMP a avut multe bâlbe.
Declarații Victor Ponta (Pro România):
Alături de colegii mei vom vota împotriva acestei proceduri ciudate. Oricine trece de anul 2 la Drept știe că nu votezi hotărâri de Guvern în Parlament. Voi, cei cae votați, nu faceți altceva decât să dați puteri sporite Guvernului. M-aș fi bucurat să votăm astăzi sancționarea acelor înalți funcționari de la Suceava printre crimă. Aș fi vrut să votăm să interzicem Guvernului actual să mai vândă muncitori români, grâu, bușteni. E un Guvern pe care trebuie să îl dîm imediat jos, nu să îi dăm puteri sporite.
Declarații Dan Barna (USR):
USR va vota încuviințarea stării de alertă, pentru că acest Guvern are nevoie de un instrument legal pentru a putea gestiona situația. Guvernul e al României și nu e al PNL, cum nu a fost nici al PSD până acum câteva luni. E al tuturor, nu doar al celor care au carnete de partid. Noi am înțeles că sunt necesare măsuri specifice, că e nevoie de restricții, dar oamenii au nevoie de mai mult. E nevoie de o perspectivă despre ceea ce urmează. Românii au pierdut locuri de muncă, de afaceri și apartenența de normal, la fel și apartenanța de viața culturală.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a spus că PSD încalcă legea pentru că "noi aprobăm astăzi o hotărâre a Guvernului printr-o hotărâre a Parlamentului". În replică, președintele de ședință, Marcel Ciolacu, a spus că va suspenda ședința dacă PNL nu vrea adoptarea hotărârii privind instituirea stării de urgență.
Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut ca procedura să continue.
+++
Lista amendamentelor finale cuprinse în Raportul Comisiei juridice:
Autoritățile publice locale, pentru unitățile sanitare din subordine, exercită atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție a persoanelor care ocupă funcții de conducere în cadrul acestor unități în condițiile legii
În spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020. Guvernul României prin Ministerul Sănătății va pune la dispoziția autorităților publice locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.
Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a insituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri.
Menținerea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice stabilite prin ordine ale persoanelor legal îndreptățite și care nu au fost revocate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Instituirea carantinei în clădirile, localitățile și zonele geografice care se stabilesc prin hotărâre de Guvern, la solicitarea comitetelor județene pentru situații de urgență, pe baza analizelor realizate de către direcțiile de sănătate publică și avizate de către Institutul Național de Sănătate Publică.
+++
Legea 55 privind starea de alertă, adoptată de Parlament săptămâna trecut, prevede că aceasta se instituie pe întreg teritoriul României după ce se supune votului Paralamentului în termen de 5 zile de la aprobarea sa.
Dacă Parlamentul refuza să încuviințeze starea de alertă, aceasta încetează imediat.
Comentarii