Proiectul de lege pentru conferirea lui Aurel Vlaicu a titlului de erou al națiunii române a fost adoptat în unanimitate luni de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Proiectul, inițiat de parlamentari de la PSD, PNL, AUR și minorități naționale declararea drept erou al națiunii române a lui Aurel Vlaicu și comemorarea acestuia în ziua de 17 iunie.

"Pentru cinstirea memoriei lui Aurel Vlaicu (1882 – 1913), având în vedere reușitele sale extraordinare în construirea și realizarea zborurilor cu mașinile sale precum și invențiile în domeniul aeronauticii care l-au inclus în rândul inovatorilor celebri ai primelor decenii ale secolului al XX-lea, acesta este declarat Erou al Națiunii Române", se arată într-un articol din proiectul devenit acum lege.

De asemenea, comemorarea lui Aurel Vlaicu va avea loc în data de 17 iunie, ziua primului zbor efectuat pe teritoriul românesc.

+++

Aurel Vlaicu a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți de lângă Orăștie, județul Hunedoara, se numește astăzi Aurel Vlaicu.

În 1908 se întoarce la Binținți unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna anului 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviației mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit în perioada 23-30 iunie 1912, 40 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care și Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu.